Šef Misije OESS-a u BiH

Berton: BiH zaglavljena u konstantnom krugu političkih previranja

03.09.2019.
u 14:15

Šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton kazao je u oproštajnoj poruci, budući da je njegov mandat završio, da je BiH zaglavljena u konstantnom krugu političkih previranja, koja uzrokuju bh. lideri nedovoljno zainteresirani za budućnost države.

Kao rezultat toga, ocijenio je, malo se razgovara o tome što se želi postići ili kako djelovati u vezi s pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, te se ostvaruje slab napredak na putu europskih integracija.

- Umjesto toga, lideri koriste degradirajuću retoriku i izmišljene krize koje produbljuju nepovjerenje i drže državu u pat poziciji. U politici se energija troši na rješavanje kriza, onih kriza koje je, zapravo, bilo moguće izbjeći. Krajnje je vrijeme da se izađe iz tog začaranog kruga - dodao je Berton.

Mišljenja je da je vrijeme da se izađe iz začaranog kruga nepopustljivosti koji ne dopušta pregovore ili kompromis i koji je rezultirao sadašnjim neformiranjem vlasti.

- Vrijeme je da se izađe iz začaranog kruga lidera koji se brinu za sebe i za svoje političke sljedbenike, na štetu države, njenih građana i reformi koje su neophodne da BiH krene naprijed - pozvao je Berton.

Kazao je da se lideri mogu kriviti za mnogo toga, no, da bi došlo do promjena, također je potrebno da građani dignu glas i zahtijevaju da im bude bolje, da zahtijevaju od izabranih lidera transparentnost i odgovornost.

Napomenuo je da BiH ima izvanredne ljepote s divnim ljudima i ogromnim potencijalom te kada se odmakne od politike na visokoj razini, moguće je uvidjeti da postoje brojni građani koji su voljni da surađuju, postižu kompromise i djeluju u korist onih koje predstavljaju.

Takvim ljudima Berton je izrazio iskrenu zahvalnost za protekle četiri godine, ali i nadu da će njihovi napori biti prepoznati i nagrađeni, za dobrobit svih građana BiH, napisao je Berton u oproštajnoj poruci bh. javnosti.                       

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije