Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Berba jabuka u tijeku, rod i do tri puta manji nego lani

14. listopada 2021. u 15:33 0 komentara 33 prikaza

Na području Potkozarja i Lijevče polja završena je berba jabuka zlatni delišes, u tijeku je berba sorte Idared, a rod je i do tri puta manji nego prošle godine, rekao je Srni viši stručni suradnik za voćarstvo u gradiškoj područnoj jedinici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dražen Čekić.

Čekić je naveo da su na loš rod jabuka utjecalo proljetni mraz i niska temperatura i suša tijekom ljeta, navodeći da će veliki dio roda završiti u preradi jer ne zadovoljava prvu konzumnu klasu.

"Rod sorte Idared, koja je najzastupljanija na ovom području, nešto je bolji od zlatnog delišesa. Očekujemo bolje vremenske uvjete u idućim danima i nadamo se da će voćari završiti berbu u optimalnom roku", naglasio je Čekić.

Dodao je da je prošle godine rod jabuke bio i više od 100 tona po hektaru, a da se ove godine očekuje od 20 do 30 tona.

Čekić je rekao da se voćari nadaju da će cijena jabuka biti nešto veća i da će barem malo pokriti gubitak zbog lošeg roda.

Međutim, kaže Čekić, već se sada procjenjuje da cijena neće biti znatno viša jer će biti dosta uvoza, s obzirom da je voće mnogo bolje rodilo u zamljama EU, posebno u Poljskoj.

"Zbog loših vremenskih uvjeta, koštuničavog voća na našim prostorima ove godine gotovo da nije ni bilo, dok je kruška slabo rodila i zbog lošeg kvaliteta plodova većinom završila u preradi", rekao je Čekić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.