Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bebe već od šestog mjeseca razumiju što im roditelji govore

02. prosinca 2020. u 19:47 0 komentara 211 prikaza
beba
Foto: ilustracija

Do sad su znanstvenici vjerovali da djeca počinju razumjeti riječi koje im upućuju roditelji tek oko prve godine života, ali novija istraživanja pokazala su da se to događa već u uzrastu od šest mjeseci.

Da bi testirali vještinu razumijevanja riječi kod grupe beba znanstvenici su ih snimali dok su im na monitorima računara prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata.

Uočili su da su djeca uzrasta između šest i devet mjeseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na kompjuteru nakon što im se postavilo pitanje: "Gdje je auto?.. noga?... jabuka?".

Profesorica Erika Bergelson sa Sveučilišta Duke, koja je vodila novo istraživanje rekla je da bebe razumiju i više od toga, prenosi N1. 

Pokazali su im neke fotografije na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani. Na jednoj fotografiji su bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlijekom.

Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provode tražeći vezu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.

Znanstvenici su objasnili da su djeca pogledima dala do znanja da su "noga i ruka" sličniji i povezaniji objekti od "noge i čaše s mlijekom" i da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.

Profesorica Bergelson smatra da šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli vokabular kojim im se roditelji obraćaju, piše Live Science.

Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom djecom jer će bebe razumjeti sve što im kažu, a u odraslom uzrastu će imati bolje jezične vještine.

"Neće moći odgovoriti vam verbalno, ali će razumjeti, a što više shvaćaju, grade znanje za budućnost" istaknula je Bergelson. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.