Roditelji u Bugojnu u strahu

Bebe od šest i jedanaest mjeseci oboljele od meningitisa

08.01.2019.
u 08:00

Dvije bebe od šest i jedanaest mjeseci oboljele su od meningitisa u razdoblju od 1. do 7. siječnja ove godine. Obje bebe su iz Bugojna te, kako tvrde iz Doma zdravlja Bugojno, nisu imale doticaja jedna s drugom. Mlađa beba je dječak, dok je starija djevojčica, piše Večernji list BiH.

Iz Doma zdravlja Bugojno navode kako se prilikom pregleda djece posumnjalo na meningitis, nakon čega su iz ove zdravstvene ustanove upućeni u županijsku bolnicu u Travniku, a potom na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a Sarajevo.

Prati se situacija

Budući da se radi o zaraznoj bolesti, odnosno bolesti koja se može prenijeti s čovjeka na čovjeka, iz Doma zdravlja Bugojno tvrde kako su poduzeli sve potrebne mjere te dezinficirali prostorije u kojima su bebe boravile. Iz navedenoga Doma zdravlja kažu kako prate situaciju te da su spremni reagirati na eventualnu pojavu još oboljelih. Vijest o pojavi meningitisa izazvala je strah među Bugojancima te mnogi tvrde kako je broj oboljelih u proteklom razdoblju znatno veći nego što se službeno govori.

“Poštovani, javljam vam se u povodu jedne ozbiljne i opasne teme. U pitanju je zaraženost bakterijom meningokokom (meningitis) u Bugojnu. U Sarajevu sada leži meni bliska beba od šest mjeseci, a koja je zaražena tom bakterijom, a upravo je stigla još jedna beba od 11 mjeseci, isto iz Bugojna.

U infektivnoj bolnici na Koševu rekli su nam kako najviše pacijenata s tom bakterijom dolazi iz Bugojna i da je Bugojno trenutačno najzaraženije područje. Ja sam se malo raspitao tko je sve to imao u posljednje vrijeme i došao sam do 10 djece od kojih je dvoje završilo smrtno. Molim vas, poduzmite nešto da se ovo počne istraživati jer su ovo većinom bebe i predškolska djeca”, napisao je za portal Bugojno-danas.info jedan od stanovnika ovoga mjesta.

Izvor zaraze

Ove navode potvrdila je i Aida Hajdarević, majka jedne od beba koje su trenutačno hospitalizirane.

“Jedan od liječnika iz KCUS-a rekao je da bude dosta djece iz Bugojna zaraženo ovom bakterijom te se smatra kako tu ima neki izvor zaraze. Koliko ja znam, još je dvoje djece došlo u Sarajevo iz Bugojna s istom bolesti, moje je treće”, izjavila je za OBN televiziju majka jedne od beba. Upozorila je na činjenicu kako u Bosni nema cjepiva protiv meningitisa te da bi država trebala poraditi na pronalasku načina zaštite djece od te bolesti.

“Samo želim da se roditelji probude i prate svoje dijete jer nikome ne bih poželjela da mu se ovo dogodi. Gledati svoje dijete na aparatima, s osipom..., jako je teško”, poručila je Aida, čiji je šestomjesečni dječak hospitaliziran u Sarajevu. Iz Doma zdravlja Bugojno pak tvrde kako su u prvom tjednu ove godine zabilježena dva slučaja kod kojih je postojala sumnja na meningitis te da u posljednjih šest mjeseci prošle godine nisu imali zabilježene slučajeve oboljenja od ove bolesti. Inače, simptomi meningitisa su: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osjećaj slabosti, mučnina, povraćanje...

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom meningitisa jest ukočenost vrata (osoba ne može bradom dotaknuti prsa). Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napadaja i slično.

Ako dođe do razvoja septikemije (ulaska uzročnika u krv i širenje tijelom), moguća su i oštećenja tkiva, zatajenje organa i smrt. Bakterijski meningitis češće se pojavljuje zimi i početkom proljeća, a virusni ljeti ili u ranu jesen. Protiv nekih uzročnika meningitisa postoje cjepiva koja se primjenjuju bilo prema kalendaru cijepljenja bilo prema indikaciji liječnika. U nekim slučajevima pojave bolesti u obitelji, odnosno kolektivu, moguća je i preventivna primjena antibiotika prema indikaciji i pod kontrolom liječnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?