HAHN:

Balkan je kao tava puna ulja, jedna iskra može zapaliti sve, pa i EU!

Johannes Hahn
11.02.2017.
u 15:00

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn govorio je u intervjuu za Die Zeit o stabilnosti u regiji i perspektivi članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Na konstataciju da Europljani ne žele proširenje i pitanje koje argumente on koristiti kada zastupa ovu ipak tešku stvar Hahn je rekao:

– Za Balkan, ali i za ostatak južnog i istočnog susjedstva važi sljedeće: Ili ćemo izvoziti stabilnosti ili ćemo uvoziti nestabilnost. To posebice važi za zapadni Balkan. Ja ga uspoređujem s tavom punom ulja. Dovoljna je samo jedna iskra – i sve je u plamenu. Dugoročni mir u regiji moguć je samo kroz perspektivu u EU.

Hahn je za Zeit ocijenio da “susjed naših susjeda, dakle Rusija, nije bila pasivna.”

– Osim toga i unutar EU postoje pokušaji da se podignu zidovi. I u EU ponekad postoji to krivo mišljenje da bi se time nešto postiglo – kaže Hahn.

Na pitanje ima li dokaza o štetnom ruskom utjecaju u regiji Hahn je, kako prenosi Avaz, odgovorio:

– To je teško činjenično zaključiti. U tome se i sastoji kvalitet tzv. hibridnog rata. Mislim da dugoročno neće biti utjecaja. No to nije dobro. Mi želimo mirnu suradnju s Rusijom. I Rusija bi morala imati interes da u njenom susjedstvu bude mirno. Jer i Rusija mora vlastitim građanima pružiti ekonomski prosperitet. Što su veze bliže to je bolje za sve sudionike. To važi i za Rusiju.

Odgovarajući na pitanje vodi li Rusija hibridni rat na Balkanu, Hahn ocjenjuje:

– Ne bih išao tako daleko i govorio o ratu. Ali postoje dezinformacije i ciljano vršenje utjecaja kako bi se postiglo određeno raspoloženje i stvorile određene slike. To su u međuvremenu klasične metode. To međutim neće dugoročno utjecati na tok događaja. U to sam uvjeren.

– Europa je u dobroj poziciji. Jer povezanost s Europom u zemljama na zapadnom Balkanu je toliko jaka da svaki političar, koji želi biti ponovo izabran, će se usmjeriti prema Europi. Mi se pri tome želimo odnositi prijateljski i partnerski – smatra Hahn.

Biti prijateljski, je li to dovoljno? Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilično otvoreno radi na odvajanju tog entiteta od BiH. Moraju li se ovdje upotrijebiti sredstva prisile, pitao je novinar Zeita:

– Smatram da sredstva prisile u osnovi ne vode postizanju rezultata. No, mi možemo raditi na poticanju. I predsjednik Dodik ima interes u tome da zadrži svoju poziciju. To ide samo s EU. Republika Srpska ima ekonomsku perspektivu samo ako surađuje s EU. No tu spada i da se u cijeloj Bosni i Hercegovini poštuju sudske odluke. To nažalost nije slučaj. 80 odluka Ustavnog suda u BiH nije provedeno – kaže Hahn.

Jeste li sigurni da će sve države zapadnog Balkana prije ili kasnije postati dio EU, pitao je novinar Zeita, a Hahn je kratko odgovorio:

– To mora biti naš cilj.

Hahn je rekao da nema smisla govoriti o vremenskom okviru prijama u EU.

– Važno je da se sve političke snage u tim zemljama koncentriraju na to da provedu reforme. Pri tome građani moraju sudjelovati u tome. EU nije netko tko određuje stvari. No, mi imamo jasnu poruku. Ako danas investirate, onda sutra dobijate nešto zauzvrat. Dakle to se isplati. Ljudi moraju osjećati da se njihov život poboljšava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?