Kako ga prepoznati?

Bakterijski konjunktivitis: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovu neugodnu bolest?

07.12.2022.
u 08:34

Konjunktivitis je inače upala očne spojnice (konjunktive) koja se širi na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnice, a prvi simptom je crvenilo oka. Postoje virusni, alergijski i bakterijski konjunktivitis, a razlike između njih su u uzrocima i načinu tretiranja.

Kako prepoznati bakterijski konjunktivitis?

Sve tri vrste konjunktivitisa imaju slične simptome, a to su:

crvenilo oka

– bol, svrbež ili suzenje oka

gnojni iscjedak

Dok je virusni konjunktivitis nešto češći, bakterijski može biti puno izazovniji za prepoznati i tretirati. Najčešće se javlja u zimskim mjesecima, do prosinca do travnja, a ovisno o tome koliko traju simptomi može biti hiperakutni, akutni kada traje manje od četiri tjedna i kronični kada traje više od četiri tjedna.

Uzrok bakterijskog konjuktivitisa

Bakterijski konjunktivitis nastaje, kao što i samo ime kaže, prijenosom bakterija u oko, a može se prenijeti diranjem prljavim rukama po oku ili kontaktom s respiratornim kapljicama s drugom osobom.

Prvo se javlja infekcija u jednom oku, a najčešće se za dva dana proširi i na drugo oko. Izazivaju ga tri bakterije, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, i Haemophilus pneumoniae. Važno je znati kako je konjunktivitis jako zarazan i lako se prenosi, pogotovo među djecom, a mogu ga imati i bebe i mala djeca.

Može li se spriječiti pojava bakterijskog konjunktivitisa?

Kako do ovog stanja ne bi ni došlo, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, uvijek dobro operite ruke, pogotovo prije nego dirate oči. Ako već imate konjunktivitis na jednom oku, ne dirajte zaraženo oko pa nakon njega zdravo jer se infekcija onda može prenijeti na drugo oko. Pravilno se brinite o kontaktnim lećama.

Jednako tako je važno ne koristiti tuđu šminku za oči ili brisati oči tuđim ručnicima ili maramicama. Ako ste koristili šminku za vrijeme trajanja infekcije, kasnije je bacite kako se konjunktivitis ne bi ponovio.

Kako se tretira bakterijski konjunktivitis?

U nekim slučajevima, kod blažih stanja, će se bakterija povući sama od sebe i konjunktivitis će nestati, dok će nekada, baš kao i kod svih bakterijskih oboljenja, biti potrebno uzimati antibiotik u obliku kapi stavljati nekoliko puta na dan sedam do deset dana ili po uputama liječnika. Kako bi se smanjila bol, pomoći mogu i topli ili hladni oblozi u obliku namočenog ručnika ili gaze, a svaki put treba uzeti novi ručnik ili gazu i nikako ne stavljati isti oblog na oba oka.

Zaključak

Bakterijski konjunktivitis izaziva nekoliko vrsta bakterija, može biti blagi ili ozbiljniji, a prepoznaje se po crvenilu oka i gnojnom iscjetku. Važno je potražiti pomoć liječnika kada se on pojavi i stavljati kapi za oko po preporuci. Nužan je i oprez kako se ne infekcija ne bi prenijela s jednog oka na drugo jer je konjunktivitis vrlo zarazan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?