opasnosti koje kriju dječje igračke

Bakterije s plišanih igračaka mogu izazvati trovanje hrane

27.09.2015.
u 06:30

Plišane igračke koje su djeci najbolji prijatelj mogle bi predstavljati potencijalnu opasnost na njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje Dettola koje je objavio Klix.ba. Stručnjaci su upozorili da 80 posto bakterija s plišanih igračaka mogu izazvati trovanje hrane, a i testovi su pokazali da je jedna od četiri igračke sadržavala tragove izmeta. Navedeno istraživanje pokazalo je da u 90 posto slučajeva djeci igračka ispadne na pod s kojeg mogu pokupiti razne prljavštine i bakterije, prenosi Večernji list.

Neredovito pranje

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da tri od četiri medvjedića roditelji ne peru nakon što im je dijete bilo bolesno, a jedan od pet nikad nije bio opran. Naime, mikrobiolozi su nakon uzetih briseva s raznih dječjih plišanih igračaka pronašli bakteriju Staphylococcus koja je bila uzrok trovanja, a, također, četvrtina njih sadrži i koliforne bakterije što upućuje na moguću prisutnost štetnih organizama. Dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu, kazala je za Mail Online: "Sve što djeca stavljaju u usta mora biti higijenski čisto, ali je teško uzeti od djeteta omiljenog medu da se opere, što znači da može postati vrlo prljav". Ackerley savjetuje da se djetetova igračka redovito stavlja u perilicu za rublje i da se koristi neki antibakterijski deterdžent za veš. Ranije provedeno istraživanje na sveučilištu Otago na Novom Zelandu o opasnostima koje vrebaju iz predmeta koji se svakodnevno koriste među osam predmeta za koje su naveli da se u njima krije potencijalna opasnost su i plišane igračke. Tako su se popularni "plišanci" našli među torbama za kupovinu, spužvama za pranje i slavinama, vrtlarskim rukavicama, zdjelama za voće i torbama za povrće, bocama za vodu, automobilima i tepisima u kupaonicama. Stručnjaci s Novog Zelanda su pronašli da više od polovine plišanih igračaka koje su testirali sadrži potencijalno opasne razine prašine i grinja koje mogu pogoršati stanje peludne groznice, ekcema i astme. "Moj savjet je da roditelji svakog mjeseca plišane igračke suše u sušilici za rublje jedan sat ili ih zamrznu preko noći, a zatim operu u hladnoj vodi kako bi ukloniti sve alergene", kazao je nakon provedenog istraživanja dr. Steve Turner, pedijatar specijaliziran za alergije na sveučilištu Dundee.

Savjeti stručnjaka

Kao dio kampanje Care For Your Bear, koja ima za cilj podizanje svijesti o raznim klicama koje vrebaju na dječjim plišanim igračkama, Dettol je sastavio vodič o tome kako bi se smanjio rizik od obolijevanja djeteta. Njihov savjet je da operete medvjedića na niskoj temperaturi antibakterijskim deterdžentom, potom treba izbjegavati pranje plišane igračke s odjećom što zaustavlja širenje bakterija i sprečava promjenu boje, njihov savjet je i da igračke treba sušiti prirodno, za dodatnu zaštitu po potrebi staviti medu u mrežastu vrećicu za pranje ili jastučnicu, te redovito odstranjivati mrlje spužvicom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?