oprez

Bakterije koje uzrokuju čir na želucu mogu se širiti unutar obitelji

stomak, bol
shutterstock
07.02.2023.
u 08:58

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni.

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi kućanstva pacijenta također bi trebali biti testirani na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dijela tankog crijeva s H. pylori najčešći su uzroci peptičkog ulkusa.

H. pylori također može uzrokovati gastritis, iritaciju želučane sluznice i, u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može dovesti do raka želuca, javlja Hina. 

Istraživači u Kini proveli su H. pylori testove na svim članovima 10.735 obitelji u 29 pokrajina.

Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 posto odraslih i 21 posto djece i adolescenata su bili zaraženi.

Samo 29 posto obitelji nije imalo infekcije.

Svih preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi obitelji, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Izloženost zaraženim članovima obitelji vjerojatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su znanstvenici.

Dok je 14 posto djece i adolescenata, koji žive s nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 posto među djecom koja žive s dva zaražena roditelja.

Prevalencija H. pylori posebno je visoka u Kini.

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije H. pylori pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u djetinjstvu.

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni.

Infekcije se eliminiraju antibioticima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije