84-godišnjakinja u novom domu

Baka Mara: Hvala vam što ste mi omogućili dom nakon 84 godine

09.07.2018.
u 13:00

Baka Mara Toljušić iz Viteza za svoj 84. rođendan dobila je pomalo neuobičajen dar. Naime, prvi put u životu dobila je kuću u kojoj će imati normalne uvjete za život i sve to zahvaljujući dobrim ljudima i udruzi “Viteško srce” koja je pokrenula akciju izgradnje doma baki Mari, piše Večernji list BiH. U razgovoru s jednom od pokretača ove humanitarne akcije Lejlom Kraljević doznali smo i kako je došlo do ove ideje te kako je tekla akcija od početka do kraja.

Kućica trošna, neuvjetna...

- Prije Božića naša udruga “Viteško srce” dijelila je pakete starijim osobama i prilikom obilaska terena vidjeli smo da jedna baka Mara živi u vrlo lošim uvjetima, staroj kućici koja je vrlo trošna i neuvjetna za život, kućici koja nije imala ni toalet, nego je baka išla u vanjski koji je udaljen pedesetak metara od kuće. Tako smo došli do ideje i potaknuli javnost za izgradnju kuće - kaže nam na početku razgovora Lejla. - Nakon samo nekoliko dana krenulo se u izgradnju, donacije su dolazile sa svih strana i vrlo brzo je urađen vanjski dio kuće, no kako smo s radovima krenuli u prosincu kada su bili veliki minusi, morali smo sačekati s nastavkom radova unutarnjeg djela. I, evo, konačno je sve završeno i sređeno do detalja - kaže nam Lejla. Pitali smo je kakva je prva reakcija bila kada su baki Mari kazali da će joj izgraditi kuću, na što je Lejla rekla da je bila u nevjerici dok radovi nisu krenuli. - Kada smo je prvi put posjetili, baka je rekla: “Vi ste šesti koji ste me posjetili, dolazili su i gledali kako živim, ali se nikada nisu ponovno pojavili”, na što smo joj mi rekli da nećemo biti jedni od takvih ljudi te da krećemo s izgradnjom kuće, a baka Mara je rekla da ne vjeruje dok se ne krene s izgradnjom.

Tako je i bilo, počela je vjerovati tek kada su krenuli radovi - priča nam Lejla dodavši kako je bilo i pomalo čudnih i neumjesnih komentara kada je objavljeno da grade kuću osamdesetčetverogodišnjakinji. - Mnogi komentari su bili tipa zašto gradimo kuću osobi koja je u starijoj životnoj dobi. Međutim, mnogi ne znaju da je baka Mara posljednji put kod doktora bila 2003. godine te je vrlo vitalna, zdrava, dobrog vida i ima izuzetno dobro pamćenje. A upoznavši je vidjeli smo kako je to osoba koja konačno zaslužuje imati normalne životne uvjete - kaže Lejla.

Velika hvala

Nakon Lejle razgovarali smo i s bakom Marom koja je drhtećim glasom i sa suzama u očima opisala kako se osjeća. - Evo, za svoje 84 godine, koje sam napunila prije nekoliko dana, zahvaljujući dobrim ljudima prvi put ću imati vlastitu kupaonicu, sve novo u kući... Samo jedno mogu reći - velika hvala svim dobrim i humanim ljudima koji su mi pomogli, Bog im dao zdravlje i sve najbolje što se može poželjeti - zaključila je baka Mara. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?