mostar

Bajram namaz u Mostaru klanjan u 41 džamiji i mesdžidu

Bajram
12.09.2016.
u 10:23

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu, a središnja manifestacija klanjanja Bajrama upriličena je u sportskoj dvorani USRC "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Predvodio ju je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, javlja Fena. 

Podsjetivši o koliko velikom događaju se radi i od kakvog su značaja ovi dani, ef. Cikotić je naglasio da su muslimani širom svijeta neprestano i u kontinuitetu, obilježavajući Bajram, zapravo, ponosno potvrđivali iskrenu vjeru i opredijeljenost da slijede put dobra i ljudskog dobročinstva na zemlji. 

- Naša čista vjera nije sazdana od apstrakcije i praznih želja, islam je vjerovanje i djelovanje, činjenje drugima svega onoga što i sami sebi želimo, te dokazivanje dobra na način da koristimo  ljudima u svim prilikama, naređujemo dobro i odvraćamo od zla u skladu sa svojim mogućnostima - rekao je Cikotić.

Pojašnjavajući mnogobrojne poruke hadža, kurbana i islamskih propisa vezanih za njih ukazao je na važnost i značaj očuvanja i izgradnje čvrstih prijateljskih odnosa sa susjedima bez obzira na njihov svjetonazor i prijatelja te na obvezu suosjećanja prema siromašnima i nemoćnima.

Kao potrebu aktualnog vremena u kojem žive bh. muslimani ef. Cikotić je naglasio važnost pravilnog odgoja i obrazovanja. U završnoj poruci podsjetio je okupljene vjernike na imperativ očuvanja osnovnih postulata islamskog učenja, slobode i ljudskog dostojanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?