Danas potpisivanje ugovora

Bageri se vraćaju na cestu Stolac - Neum, radovi počinju u veljači

24.01.2018.
u 08:00

Radovi na prometnici Stolac - Neum, koja će povezati unutrašnjost Bosne i Hercegovine s izlazom na more, počinju u veljači, potvrđeno nam je jučer iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Prema riječima direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića, ukupna vrijednost radova na dionici na kojoj će početi radovi je 11,9 milijuna konvertibilnih maraka.

Potpisivanje ugovora

Kako je navedeno iz JP Ceste Federacije BiH, danas će biti upriličeno potpisivanje ugovora za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum - Stolac, dionici Stari Neum - Broćanac. Predmetna dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva LOT-a - ugovora, i to: - LOT 1: asfaltiranje dionice Stari Neum - Babin Do (L= 5,3 kilometra), izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac (L= 1,7 kilometara), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 metara) i podvožnjaka Oskorušnica (L=10 metara). Ugovor se potpisuje i za LOT 2 koji podrazumijeva izgradnju ceste na dionici Oštrovac - Broćanac (L= 5 kilometara). - Na potpisivanje ugovora, koje će biti upriličeno danas u središtu JP Ceste Federacije BiH, pozvan je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, dok će federalni ministar prometa i veza Denis Lasić te predstavnici investitora i izvođača radova nazočiti potpisivanju ugovora - navedeno je iz JP Ceste FBiH. Radovi za koje će danas biti potpisan ugovor će se financirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke (WB) i Europske investicijske banke (EIB), a ovim činom i službeno počinje program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH.

Projekt star 30 godina

Inače, kao što je i ranije pisano, izgradnja ceste Neum - Stolac podijeljena je u tri dionice i obuhvaća dovršetak radova na dionici Kiševo - Broćanac za koji su predviđena sredstva u iznosu od 6,61 milijun eura te izgradnja dionica Broćanac - Cerovica predviđenih sredstva u iznosu od 21,46 milijuna eura te dionice Cerovica - Drenovac za koju su predviđena sredstva u iznosu od 12,79 milijuna eura. - Izgradnjom te magistralne ceste konačno će se riješiti problem povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma s ostalim područjima BiH - istaknuo je više puta direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić. 
On napominje kako je ova magistralna cesta od velike važnosti za Neum i Stolac, ali i državu. Podsjetimo, od 1984. godine, kada je počela izgradnja ceste Stolac - Neum u dužini od 48,8 kilometara, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca. Zbog toga je cesta preko Svitave, koja nosi epitet najužasnije, još uvijek jedina veza unutrašnjosti s bh. morem. Ako se radovi budu odvijali po planu, za četiri godine vožnja krivudavom i nesigurnom cestom iznad Svitave mogla bi postati prošlost jer bi nova brza cesta Stolac - Neum trebala biti u potpunosti završena i puštena u promet. Završetak tog projekta starog više od trideset godina željno iščekuje općinsko vodstvo, kao i žitelji Neuma, koji smatraju da će prometnica doprinijeti razvoju turizma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije