hrvat žrtva nasilja

Bačkom gvardijanu napukla lubanja, napadač u pritvoru

vojvodina
screenshto/youtube
27.02.2016.
u 22:15

Telefon u domu Viktora Vizjaka zazvonio je dva i pol sata iza ponoći u noći na petak. Ravnatelj knjižnice u vojvođanskom mjestu Bač s druge je strane čuo glas svog prijatelja, gvardijana tamošnjeg franjevačkog samostana fra Josipa Špehara (65), piše Vecernji.hr

– Zovi Hitnu i policiju, kazao mi je pater. Netko ga je napao, maltretirao i pokrao – govori nam Vizjak. Uvjeren je da je riječ o razbojstvu, a to je utvrdila i policija, koja je u petak uhitila i pritvorila provalnika i napadača, 35-godišnjeg sumještanina napadnutog svećenika, kod kojeg je pronađeno 15 tisuća dinara (920 kuna), ali i dijelovi vrijedne slike s kraja 15. stoljeća te još neki predmeti iz samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije.

– Pater je bio neko vrijeme u nesvijesti, no kad sam dignuo na noge, bio je obliven krvlju. Kazao je da je vidio jednog napadača koji ga je udarao šipkom. Sada je na neurokirurgiji u Novom Sadu. Slomljena mu je ruka i napukla lubanja, a možda ima i nagnječenje mozga. Kažu da je stabilno, no zadržat će ga na promatranju – kazao nam je Vizjak.Napad na gvardijana naišao je na oštre osude iz Hrvatske. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko osudio je čin nasilja prema svećeniku te dodao kako očekuje od srbijanskih tijela da nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer “to je ono što se ne smije događati”. Oštro su reagirali i iz hrvatskog MVEP-a, osudili su napad te kazali kako očekuju da počinitelj bude odgovarajuće kažnjen. Reakcija ima i iz Srbije. Napad je osudio općinski odbor Srpske napredne stranke i predsjednik općine Bač Dragan Stašević, koji je pozvao sugrađane da sačuvaju tradiciju razumijevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života.

Na pitanje zašto je provalnik upotrijebio toliku silu prema svećeniku ako je riječ o pljački i je li svećenik možda iznenadio provalnika, Vizjak nije htio nagađati, no ističe kako ne vjeruje da je riječ o napadu na nacionalnoj osnovi. – Samostan je već tri ili četiri puta bio opljačkan – kaže. Na pitanje kako žive Hrvati u Baču i imaju li problema, kaže da problema u tom multietničkom gradu nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije