CRNA GORA

BABIĆ: Kako smo bokeljske Hrvate napokon uspjeli uvrstiti u hrvatski školski kurikulum

15.05.2021.
u 17:42

U hrvatski kurikulum prvi će put biti uvršteni i bokeljski Hrvati, zahvaljujući Institutu za društvene djelatnosti Ivo Pilar i Bokeljki dr. se. Vandi Babić, profesorici na kroatistici sa Sveučilišta u Zadru.

– Jedino kada znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke uključimo u predmetne kurikulume, znat ćemo da smo svoju baštinu zaštitili od prešućivanja i čestih prekrajanja, a time i brisanja. To je ciljna šeg velikog znanstvenog projekta, a novonastala društveno politička situacija u Crnoj Gori potaknula je na razmišljanje što još treba učiniti kako bismo zaštitili hrvatsku autohtonu baštinu Boke, ali i Hrvata Boke, Bokelja koji su se našli u situaciji sličnoj devedesetih godina. S druge strane, turistički vodiči o Boki kotorskoj ne prepoznaju baštinu, ne nazivaju je i ne prezentiraju kao takvu stoje na određeni način kulturocid pa je cilj potaknuti crnogorske obrazovne strukture da udžbenik o bokokotorskoj kulturnoj baštini uključe u obveznu literaturu i time iskažu kako pijetet prema onomu stoje Hrvat Boke Crnoj Gori donio, kao i da ispune obveze iz temeljnih prava manjina – rekla je prof. Vanda Babić, prenio je Jutarnji list.

Uvrštavanje Bokeljskih Hrvata u hrvatski kurikulum predstavljeno je na nedavnim konferencijama u Zagrebu i Tivtu, koje su se održale od 6. do 8. svibnja, koje su okupile krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod za povijesne znanosti HAZU) te uz pokroviteljstva nadležnih ministarstava iz Hrvatske (MVP, MZO i MKiM) i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. U Zagrebu i Boki održanje tako znanstveni skup s 26 biranih tema.

Zaključci su proslijeđeni i nadležnima u dvjema državama vezanima za uključivanje u obrazovne sustave i zaštite hrvatske baštine Boke. Znanstveni skup “Identitet Hrvata Boke kotorske” okupio je brojne uglednike predvođene izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

– Veliko je zadovoljstvo vidjeti podršku pokrovitelja koji su od početka uz nas. Nakon pozdravnih riječi ministra znanosti i predstavnika Vlade RH Radovana Fuchsa imamo jamstvo da ćemo zajedničkim snagama kurikul obogatiti hrvatskom baštinom Boke kotorske. Sretni smo te idemo dalje do ostvarenja cilja – rekla je jedna od pokretačica inicijative prof. dr. Vanda Babić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije