Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Autoput Sarajevo - Beograd povećat će robnu razmjenu

Značaj autoputa Sarajevo - Beograd ogleda se u tome što će povećati robnu razmjenu BiH sa Srbijom ali i bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezati obje zemlje, tvrdi Jusko
06. veljače 2018. u 08:09 0 komentara 96 prikaza
Ismir Jusko

Državni ministar prometa i veza Ismir Jusko kaže da su, nakon 12 mjeseci i 16 prijedloga, definirana dva pravca budućeg autoputa Sarajevo - Beograd.

"Jedan pravac je preko Tuzle, a drugi preko Vardišta i Višegrada. Samo oko Tuzle prometuje oko 22.000 vozila. To je veliki značaj za Tuzlu jer je ovaj autoput povezuje s Koridorom Vc ali i s Koridorom 11. Ipak, istočna BiH ne treba ostati odsječena od kvalitetne infrastrukture. Nakon pregovora u Turskoj, došla je najbolja opcija, a to su dva kraka", rekao je Jusko gostujući na TV Alfa . 

Prema njegovim riječima, značaj autoputa Sarajevo - Beograd ogleda se u tome što će povećati robnu razmjenu BiH sa Srbijom ali i bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezati obje zemlje.

"Sada imamo definirana dva pravca. Sljedeći korak je napraviti kvalitetnu procjenu koliko će iznositi izgradnja. Najveći teret će iznijeti entitetska ministarstva i entitetska poduzeća za autoputeve. Realno je da proces potraje oko dvije godine", precizirao je Jusko.

Resorni ministar, govoreći o mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije u Srbiji, kaže da je taj projekt završen što se tiče državnog ministarstva prometa i veza. 

"Nadam se da će na jednoj od idućih sjednica Vijeća ministara BiH doći na dnevni red. To bi se trebalo naći u najskorije vrijeme i to je jedan od prioriteta", rekao je Jusko.

Kazao je da je za njegovih 18 mjeseci mandata usvojena prometna strategija.

"Ne treba biti pesimističan, neke stvari se događaju. Izgradnja autoputa kod Zenice ide zadovoljavajućom dinamikom, jedna cijev tunela je probijena", napomenuo je ministar. 

Dodao je da ima odličnu suradnju s entitetskim ministarstvima prometa i veza, kao i s kolegama iz istih ministarstava u zemljama regije. Prema njegovim riječima, oko 50 posto posla za izgradnju mosta kod Bosanske Gradiške je završeno.

"Sačuvana su sredstva namijenjena našoj zemlji i ona su sada u fazi mirovanja", napomenuo je Jusko.

Podvukao je da je BiH bila prva država koja je došla sa spremnim projektima na prvu sjednicu Prometne zajednice.

"BiH je došla s tri projekta, a to su most kod Šćepan Polja, Unsko-sanska pruga i most kod Bosanske Gradiške", dodao je Jusko.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.