Više krađe u FBiH

Automobile kradu na parkiralištu, semaforu, ali ih otimaju i na cesti

02.03.2018.
u 16:20

Policajci u FBiH prošle godine imali su mnogo manje posla vezanog uz krađu vozila u odnosu na godinu ranije, ali ipak mogu pozavidjeti kolegama u RS-u gdje je ta vrsta kaznenih djela znatno manja, piše Večernji list BiH. 

Dovoljno je navesti kako su tijekom prošle godine kradljivci otuđili 126 automobila u RS-u, a čak 897 u FBiH, što je sedam puta više ukradenih vozila. U proteklih nekoliko godina policija je zadala više jakih udaraca automafiji, ali je statistika i dalje poražavajuća.

Nepažnja vozača

I dok u većini slučajeva vlasnici ostaju bez svojih vozila na parkiralištima kada je vozilo u mirovanju, razbojnici u BiH u proteklim su se godinama služili različitim trikovima kako bi se i u prometu ili pod drugim okolnostima domogli željenog vozila. Kako je u razgovoru za Fokus.ba objasnio policijski službenik koji se susretao s takvim slučajevima, razbojnici uglavnom koriste lakovjernost pojedinih vozača, ali i detalje na koje vozači općenito nikada ne bi obratili pozornost. Tipičan primjer su slučajevi u kojima vozač ostavlja svoju torbu, aktovku ili slične važne predmete na stražnjem sjedalu, a ne zaključa vozilo iznutra.

Koristeći takve okolnosti, razbojnici najčešće djeluju u paru i na semaforu. Kada se vozač zaustavi zbog crvenog svjetla, jedan razbojnik naglo prilazi vozilu, otvara jedna od stražnjih vrata i krade predmet. U trenutku kad vozač iziđe iz vozila i krene za razbojnikom, njegov partner koristi pometnju, sjeda u vozilo i odvozi ga. Prema tvrdnjama stručnjaka, u tim slučajevima žrtve su do sada uglavnom bile žene. Druge trenutke nepažnje i neopreznosti vozača razbojnici također lako iskorištavaju. Jedan od klasičnih primjera je ostavljanje upaljenoga vozila ispred trgovine ili ljekarne, kad vozač nešto želi kupiti ili provjeriti nabrzinu, što pogoduje razbojnicima, pa čak i sitnim lopovima, koji lako kradu vozilo.

Presretanje na cestama

U BiH su zabilježeni i slučajevi krađe vozila na otvorenim magistralnim cestama na kojima nema mnogo prometa, i to uz prijetnju oružjem. Korišteni su i različiti inscenirani događaji na cestama kako bi se građani zaustavili svojim vozilom. Npr., razbojnici bi radom u timu inscenirali da je nekoj osobi pored ceste ili unutar njihova vozila pozlilo ili da im je potrebna hitna pomoć građana koji se približavaju svojim vozilom. Vozilo koje bi se zaustavilo bilo bi predmet krađe, a vozači žrtve razbojnika. U gradskim područjima zabilježeni su i slučajevi praćenja osoba koje su vlasnici skupocjenih vozila i klasičnog otimanja vozila prijetnjom oružjem u noćnim satima, prenosi Faktor. Većina razbojstava događa se uglavnom silovito, iznenadno i prijeteći, tako da se žrtva ne može snaći. U takvim uvjetima razbojnici lako uspijevaju u svojim namjerama. U BiH se, prema statistici, najčešće kradu vozila marki VW, Audi, BMW i Škoda, i to od 22 do 4 sata ujutro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije