Hrvati protiv

Atentator na Ferdinanda - Princip na grbu Grahova

09.05.2018.
u 19:00

Vlasti općine Bosanskog Grahova iz jugozapadne Bosne najavile su da će na službeni općinski grb staviti lik Gavrila Principa, atentatora na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je u utorak izazvalo oštre reakcije tamošnjeg HDZ-a BiH koji se protivi toj inicijativi, piše Večernji list BiH. 

Načelnik općine Grahovo Duško Radun iz Srpske napredne stranke (SNS) objavio je da će se na grb općine staviti lik Gavrila Principa.

Osudili i komemoraciju

Njegova stranka zajedno sa SDS-om ima većinu u vijeću. HDZ BiH, koji ima dvojicu vijećnika, ocijenio je kako se radi o jednostranom potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između triju naroda. - Pozivamo načelnika i stranke zastupljene u Općinskom vijeću na dijalog, kako donošenjem ishitrene i jednostrane odluke ne bi došlo do remećenja međususjedskih i međunacionalnih odnosa, što ne bi donijelo ništa dobroga u ionako zategnutim odnosima među konstitutivnim narodima u BiH - navodi se u priopćenju općinskog HDZ-a BiH u općini Bosansko Grahovo.

Pri tome su istaknuli kako bi grb općine trebao sadržavati zemljopisne, prirodne i povijesne odrednice koje bi bile prihvatljive svim građanima. Iz ove stranačke organizacije su osudili i nedavno održavanje komemoracije u povodu stogodišnjice smrti Gavrila Principa, ističući kako je taj skup iskorišten za širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Povod za rat

Princip je rođen u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova, a bio je kao pripadnik terorističke organizacije “Mlada Bosna” vođen idejom izdvajanja južnih Slavena iz tadašnje Austrougarske monarhije, atentator na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Atentat je izveo hicima iz pištolja u središtu Sarajeva 1914. godine, što je bio formalni povod za izbijanje 1. svjetskog rata. Uhićen je i umro u austrijskom zatvoru 1918. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?