Naslovnica Vijesti

Asteroid 'za dlaku' promašio Zemlju: izbjegnuta eksplozija siline 20 atomskih bombi

TC4 bio bi u stanju zbrisati manju državu
12. listopada 2017. u 14:18 0 komentara 354 prikaza
Foto: L.calcada/DPA/PIXSELL

Asteroid 2012 TC4, promjera između 12 i 27 metara, "za dlaku" je noćas promašio Zemlju, preciznije za 44.000 km, jureći brzinom od 17 kilometara u sekundi, prenose agencije. 

Američka svemirska agencija (NASA) izvijestila je da je njegova masa oko 7000 tona, a Zemlji je bio osam puta bliže nego Mjesecu. Asteroid je otkriven 2012. godine iz opservatorija na Havajima. Ponovno će nas obići 2050. i 2079. godine.

Da se konkretno ovaj asteroid sudario sa Zemljom, došlo bi do eksplozije siline poput eksplozije 20 atomskih bombi. No astronomi diljem svijeta izračunali su da trenutačno nijedan asteroid u Sunčevu sustavu nije na takvoj putanji da bi se sudario s našim planetom u sljedećih 100 godina.

Jedini problem u takvoj računici jest činjenica da ona uključuje samo asteroide koji bi bili u stanju načiniti golemu štetu. TC4 ne spada u takve, iako bi bio u stanju zbrisati manju državu.

Svake godine relativno blizu Zemlje u prosjeku projure tri takva asteroida. TC4 bio je poseban jer nam se približio dovoljno blizu da svjetske astronomske agencije poput NASA-e, ESA-e i ostalih na tom preletu mogu testirati sustav uzbunjivanja pred asteroidnom opasnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.