Strani mediji

Associated press: Branitelje u kolicima zaštitili rimokatoklički svećenici

prosvjed branitelja, branitelji
Borna Filić/PIXSELL
29.05.2015.
u 16:12

Svjetske novinske agencije izvještavaju o prosvjedu hrvatskih branitelja koji su u četvrtak navečer našli utočište u crkvi nakon što ih je policija rastjerala s Markova trga.

Njemačka agencija dpa javlja da se veliki broj hrvatskih ratnih veterana zabarikadirao u ckrvi sv. Marka u Zagrebu nakon pokušaja policije da ih rastjera, a austrijska APA donosi svoje izvješće pod naslovom "Dramatični prosvjed hrvatskih ratnih veterana u središtu Zagreba".

Obje agencije citiraju "vođu prosvjeda Đuru Glogoškog da ih samo mrtve mogu iznijeti iz crkve".

Dpa objašnjava da se ratni veterani osjećaju marginaliziranim, da traže bolji socijalni status i medicinsku njegu i ostavku resornog ministra Predraga Matića.

Slovenska agencija STA javlja da je došlo do proboja kordona i prvih sukoba policije i prosvjednika i da stanje na Markovom trgu uznemirava hrvatsku javnost. "Građani strahuju da bi napeta situacija mogla krenuti u neželjenom smjeru koji bi mogao donijeti i žrtve."

Veterani Domovinskog rata prosvjeduju od rujna ispred ministarstva branitelja tražeći ostavku ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava, navodi agencija Beta. Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije. Danas se situacija još više rasplamsala, a skupini u crkvi pridružili su se i branitelji koji su probili policijski kordon. Beta također prenosi da su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili za HTV da je riječ o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje te pozvali na otvaranje dijaloga.

Tanjug piše da branitelji ne odustaju od prosvjeda te da je noćas reagirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja te rekla da pokušava stupiti u kontakt s premijerom Milanovićem.

Poziv hrvatske predsjednice da se sačuva dostojanstvo i otvori dijalog prenosi i francuska agencija AFP i dodaje da se 130 prosvjednika našlo utočište u crkvi svetog Marka te da ih je još dvjestotinjak na prilazima trgu.

Američki AP također piše kako su se prosvjednici, dio njih u invalidskim kolicima, sklonili u crkvu gdje su dobili zaštitu rimokatoličkih svećenika.

Agencija Bloomberg navodi da veterani prosvjeduju od rujna i prenosi riječi Josipa Klemma kako traže razgovor s premijerom Milanovićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije