Upućena inicijativa

Asfaltnom bazom u Gromiljaku bavit će se i Vlada FBiH

10.10.2015.
u 06:15

Nekoliko stotina metara od asfalne baze je i punionica mineralne vode

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na ovotjednoj sjednici ovog doma uputila je inicijativu Vladi Federacije BiH da žurno preispita način izdavanja okolišne dozvole poduzeću "Grakop" za gradnju asfaltne baze u naselju Gromiljak u općini Kiseljak.

Okolišnu dozvolu za gradnju asfaltne baze u naselju Gromiljak u općini Kiseljak nedavno je potpisala Snježana Soldat, federalna ministrica okoliša i turizma, koja je u vrijeme potpisivanja bila ministrica u ostavci. U međuvremenu je ostavku ministrice Soldat prihvatio Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

- Asfaltna baza u Gromiljaku od prvih kuća u naselju udaljena je najviše 50 metara. U naselju u blizini baze živi oko 700 stanovnika, a cijelo područje Gromiljaka ima više od dvije tisuće stanovnika. Uz tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju, u kiseljačkome naselju Gromiljak postoje rasadnici cvijeća, kao i velike površine pod zasadima jagodičastog i bobičastog voća.

Izvorišta vode

U Gromiljaku se nalaze i izvorišta vode s kojih se napaja područje cijele općine.

Nekoliko stotina metara od asfaltne baze je i punionica prirodne mineralne vode, a cijelo ovo područje koncesijsko je polje sarajevskog kiseljaka, prirodne mineralne vode po kojoj je Kiseljak poznat i po kojoj je i dobio ime, objasnila je predsjedateljica Doma naroda federalnoga Parlamenta Lidija Bradara, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Bradara je prilikom podnošenja inicijative za preispitivanje načina izdavanja okolišne dozvole za asfaltnu baze u kiseljačkome naselju Gromiljak podsjetila da su općinske vlasti Kiseljaka, kao i mještani na Sudu već oborili ranije izdanu okolišnu dozvolu.

- Smanjimo troškove sudskog postupka koji je i ovaj put neminovan ako izdana okolišna dozvola ostane.

Brojni prosvjedi

Kiseljak ima prostorne i urbanističke planove po kojima asfaltnoj bazi u Gromiljaku nije mjesto, kazala je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na potezu je Vlada Federacije BiH od koje se očekuje žuran odgovor u vezi okolnosti pod kojima je poduzeću Grakop ponovno izdana okolišna dozvola za asfaltnu bazu, te u konačnici ukidanje dozvole.

Protiv gradnje ovog objekta mještani na čelu s Udrugom "Eko srce Gromiljak" su organizirali više prosvjeda.

Posljednji prosvjed je održan nedavno, nakon izdavanja druge okolišne dozvole za gradnju asfaltne baze u naselju Gromiljak u općini Kiseljak bez suglasnosti mještana i mimo prostorno planske dokumentacije općine Kiseljak koja objekt asfaltne baze tretira kao klasičan primjer bespravne gradnje i odbija investitoru izdati građevinsku dozvolu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije