Munir Memišević pronašao u vrtu

Arheološko otkriće u Gornjoj Tuzli: Je li pronađen franjevački samostan iz srednjeg vijeka?

arheološko otkriće u Gornjoj Tuzli
Foto: faktor
1/3
09.08.2023.
u 21:13

- Struka će reći svoje, ali po onome što sam ja uspio saznati u raznim djelima i putopisima do kojih sam došao, mislim da je došlo vrijeme da konačno pronađemo franjevački samostan iz 14. stoljeća za kojim dugo, mnogi tragaju - kaže Memišević.

Munir Memišević iz Gornje Tuzle obrađivao je svoj vrt u sklopu vikendice nedaleko od centra Gornje Tuzle, kada je naišao na obrađeno kamenje. To je bilo prije tri godine, a od tada je, malo po malo, samostalno kopao i počeo vaditi brojne ostatke novca, keramike i posuđa.

- Na tako malo prostora, našao sam puno toga te sve sačuvao. Prošle godine mi je u goste dolazio jedan sveučilišni profesor koji mi je kazao kako je ovo vrijedna građevina. I ja sam čitao i istraživao brojne pretpostavke i naišao na podatak da se nekada u Gornjoj Tuzli nalazio franjevački samostan, na lokaciji 1,5 kilometara od centra Gornje Tuzle, na lijevoj obali Jale, što vjerujte, po lokaciji odgovara u pedalj - kaže Munir Memišević, piše Faktor

Tragajući za ovom pričom prije par dana posjetio je i samostan Bač u Srbiji, u koji su preselili franjevci iz Gornje Tuzle, ali fratar koga je tamo zatekao nije znao puno o tome.

- O ovom lokalitetu i nalazištu obavijestio sam prije nekoliko dana i čelne ljude Franjevačkog samostana u Tuzli te direktora i arheologe iz Muzeja Istočne Bosne, koji su me posjetili i ostali zatečeni prizorima koje su vidjeli uz tvrdnju kako je prerano bilo što govoriti dok se ne obave detaljna ispitivanjam - dodaje Memišević.

Podsjetimo, nekadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Bego Omerčević, nakon što su u listopadu 2019. godine pronađeni ostaci rimskog vodovoda, rekao je da bi Gornja Tuzla mogla biti grad muzej kada bi se sustavno istražila.

Arheolozi koji su posjetili lokalitet koji je otkrio Memišević, slažu se u jednom, a to je da se radi o objektu iz srednjeg vijeća, što zaključuju po pronađenim ostacima keramike i metala.

- Struka će reći svoje, ali po onome što sam ja uspio saznati u raznim djelima i putopisima do kojih sam došao, mislim da je došlo vrijeme da konačno pronađemo franjevački samostan iz 14. stoljeća za kojim dugo, mnogi tragaju - zaključuje Memišević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije