Nakon ulaganja u BiH

Arapska će srednja klasa zbog klime odmarati u BiH

arapi
08.01.2016.
u 07:00

Očekuje se kako će arapske zrakoplovne kompanije zbog dolaska svojih turista uspostavljati sve veći broj charter-zrakoplovnih linija prema Sarajevu

Bogati arapski naftaši svoje investicije usmjeravaju na prostor Federacije BiH, a stotine ulažu ili idućih godina planiraju uložiti u gradnju luksuznih turističkih naselja.

Zanimljiva destinacija

Ova balkanska zemlja bogata planinama (BiH), koja je devastirana od rata (1992. - 1995.), prema pisanju agencije AP, postaje popularno odredište za turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara zahvaljujući svojim ugodnim ljetnim temperaturama i gostoprimstvu lokalne muslimanske zajednice, piše Večernji list BiH.

Arapski investitori, privučeni jeftinom cijenom zemljišta i radne snage, grade na tisuće domova i hotela oko glavnog grada Sarajeva i jako puno ulažu u promociju ovog odredište za turiste srednje klase, kojima što se tiče turizma BiH postaje jeftinija alternativa za glamurozna naselja u Švicarskoj…

Gradnja luksuznih turističkih kompleksa poticaj je i za bh. gospodarstvo koje se još oporavlja od rata i bori s velikom nezaposlenošću koja je veća od 40 posto. U izgradnju turističkih naselja uključene su domaće graditeljske tvrtke koje na taj način osiguravaju dodatna radna mjesta. “Bh. turizam ima svijetlu budućnost”, rekao je Ahmed Al Kanderi Jasem, šef tvrtke Gulf Estate Company iz Kuvajta. Iz Agencije AP ističu kako direktor tvrtke Buroj Property Development Ismail Ahmed u općini Trnovo gradi najveći turistički kompleks u regiji čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi maraka (oko 2,3 milijarde eura).

Zbog ovih investicija mogla bi se promijeniti struktura turista, tako da bi sljedećih godina turisti iz bogatih arapskih zemalja mogli posjetiti BiH u znatno većem broju u odnosu na Nijemce, Austrijance..., koji su do sada bili redoviti gosti. Nedavno je Turistička zajednica Sarajevske županije objavila podataka kako broj turista iz arapskih zemalja stalno iz godine u godinu raste.
- Turisti iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata se neznatno duže zadržavaju od ostalih turista, od tri do sedam noćenja, dok je prosjek zadržavanja u Sarajevskoj županiji dvije noći.

Potrošnja u BiH

Konkretnih podataka o njihovoj potrošnji nema, no pojedina istraživanja pokazuju kako je to oko 300 KM dnevno, ali mi smatramo da je to znatno umanjen iznos, kažu iz Turističke zajednice Sarajevske županije. Očekuje se kako će arapske zrakoplovne kompanije idućih godina, zbog dolaska svojih turista, uspostavljati sve veći broj charter-zrakoplovnih linija prema Sarajevu. Već je pokrenuta izravna zrakoplovna linija Sarajevo - Dubai kojom je turistima iz ovih zemalja znatno pojednostavljen dolazak u Sarajevo. Turistima iz Kuvajta  ukinute su vize i uvedeni prvi charter-letovi između ove dvije zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije