specijalist infektologije

Arapović: Ako se virus ovako širi ljeti, kako će tek biti kada dođe zahlađenje

06.08.2020.
u 18:42

Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za N1 je govorio o trenutnom stanju u borbi sa koronavirusom. Arapović je kazao kako se situacija jeste pogoršala, te strahuje što će biti u hladnijem razdoblju. 

"Pratimo treće pogoršanje od 10. lipnja, a mi smo veliko zemljopisno područje koje spada pod SKB Mostar. Situacija se zahuktava pomalo, imali smo deset bolesnika, sada imamo 25 i to je normalno u nekom drugom stupnju pripravnosti zbog Covida. To su kapaciteti koje mi imamo", kazao je Arapović.

Na pitanje da pojasni je li točno da se situacija pogoršava ili je to pogrešno tumačenje.

"Situacija se pogrošava. Ona je pogoršana iako smo je bili stavili pod kontrolu i neko vrijeme nismo imali nijednog bolesnika i sada imamo opet. To je zabrinjavajuće", pojasnio je. 

"Restrikcijske mjere su doprinijele boljoj kontroli, ali onda ukidanje mjera na granici, popuštanje drugih mjera. Možda se prenaglo otišlo, bilo je pritisaka od političkih i drugih subjekata. Pogoršanju je doprinio i ulazak naših državljana iz drugih pogođnih zemalja", dodao je dr. Arapović. 

Ističe kako svaka županija može regulirati svoje mjere kako želi.

"Mi u FBiH imamo deset županija, svaka je neovisna jedinica samouprave i može svojim zakonima regulirati epidemiju. Bila je odluka na zajedničkom sastanku kada je ministar dao premijerima županija ovlasti da sami mogu postavljati neke restriktinije mjere na nekoj razini", kazao je. 

Na upit strahuje li za razdoblje pred nama, Arapović ističe kako se svi bojimo. 

"Svi se bojimo. Ljeto je, nije baš specifično da se viroze šire ljeti. Ova viroza koja se prenosi kapljičnim putem specifičnije je da opstaje zimi. Ako je ovako sada, mogu misliti kako će biti kada dođe zahlađenje. Kada svi s ulica uđemo u zatvorene objekte gdje je veća mogućnost širenja zaraze", kaže Arapović. 

Dodao je kako smo svjedoci da su mjere dosta restriktivne, ali "smo također svjedoci da se mjere na terenu ne poštuju".

O najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da će cjepivo u SAD možda biti dostupno do izbora, kazao je kako moramo shvatiti da ako je cjepivo u SAD u studenom, kod nas je minimalno za par mjeseci. 

"Neozbiljno je očekivati da jedno takvo cjepivo napravite za godinu dana. Radovat ću se ako krajem godine bude registrirana, pa se naredne može očekivati i cjepljenje kod nas", naglasio je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?