Razbiijena kriminalna skupina

Aplikaciju Sky u BiH je koristilo 2200 političara, biznismena, policajaca...

21.05.2023.
u 12:15

Policija posljednjih mjeseci ima pune ruke posla nakon što su razmjenom podataka s Europolom i FBI-em stigli dešifrirani podaci o kriminalnim radnjama u posljednjih deset godina

Policija u BiH u suradnji s USKOK-om razbila je kriminalnu skupinu u zemlji koja je godinama krijumčarila drogu i naoružanje u zemlje Europske unije ostvarujući višemilijunsku zaradu, piše Večernji list BiH.

Pripadnici SIPA-e obavili su pretrese na jedanaest lokacija na području triju županija u Federaciji BiH te Gradu Banjoj Luci, nakon čega su uhitili četiri osobe. Otkrivena su dva kilograma droge skunk, pištolj i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz.

300 kg droge, 50 pušaka

Ovu kriminalnu skupinu tereti se za krijumčarenje droge, oružja i vojne opreme te za pranje novca. Osumnjičeni su u razdoblju od 2019. godine do danas u zemlje Europske unije prokrijumčarili oko 300 kilograma droge speed, više od 100 kilograma droge skunk, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za drogu speed, 42 litre amfetaminskog ulja, kao i četiri veće vreće droge ecstasy. U tome razdoblju prokrijumčarili su i 50 komada različitog vatrenog oružja, od automatskih pušaka i pištolja različitih marki i kalibara. Sva njihova djela precizno su razotkrivena jer su se našla u prepiskama nekada zaštićene aplikacije za komunikaciju Sky, koja je postala krunski dokaz u procesima koji će se voditi protiv kriminalaca, a što je još važnije, kako bi se zaustavile kriminalne radnje. Na sličan način razotkrivena je i skupina Ibrahima Hadžibajrića, a prethodno u Srbiji i najmonstruozniji klan Veljka Belivuka. Prema podacima koje posjeduju istražna tijela, pravosuđe i policijske agencije, u BiH je čak 2200 osoba imalo instaliranu aplikaciju Sky preko koje se donedavno odvijala zaštićena komunikacija između kriminalnih klanova, odnosno uglavnom osoba koje su bile u vrhu te piramide. A što onda pak sugerira kako bi se čak 10.000 osoba moglo nalaziti u visokim kriminalnim miljeima, što je poražavajuće. Ohrabrujuće je pak što je na temelju tih dokaza počelo procesuiranje kriminalaca, dok pojedini pravni stručnjaci vjeruju kako bi se stvari mogle iskomplicirati zbog određenih prijepora oko toga jesu li ti dokazi legitimni. Za tužiteljicu u Tužiteljstvu Sarajevske županije Melihu Dugaliju nema nikakvih dvojbi kako će na temelju tih dokaza doći do osuđujućih presuda, no odbacila je pri tome očekivanja kako su oni sami po sebi dovoljni za takav epilog. - Dokazi iz aplikacije Sky su dokazi kao i svaki drugi. Mogu se preispitati i dokazna snaga te zakonitost toga. Neozbiljno je da mi kao nositelji pravosudnih dužnosti određeni dokaz proglašavamo zakonitim ili nezakonitim. Mjerodavni sud ispitivat će zakonitost dokaza i dokaznu snagu dokaza u konkretnom kaznenom postupku. Dokazi koji proizlaze iz aplikacija Sky i Anom već se tretiraju kao dokazi. Već su podignute optužnice, a postoji još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama. Nemamo još pravomoćnu sudsku presudu, ali pratimo te postupke i vidjet ćemo kakve će biti odluke suda u tim predmetima u odnosu na te dokaze - rekla je Dugalija.

Legitimni dokazi

Tijekom prošle godine dvojbu u valjanost tih dokaza iznio je predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija, no nakon reakcije iz partnerskih država reterirao je i potvrdio kako će pravosudna tijela uzimati u obzir ove dokaze. Kriminalci u BiH koristili su aplikaciju Sky, a našli su se čak i na popisu onih koji su imali ugrađenu aplikaciju za komunikaciju Anom. Aplikacija Sky koristila se punih deset godina i kriminalci su preko nje vrlo otvoreno komunicirali, a posebno su šokantni nalazi bili nakon što je otkriveno što su sve radili u Belivukovu klanu - smaknuća ljudi, njihova mučenja, veze koje su spominjali. Zbog te aplikacije kompromitiran je i dio ljudi u policijskim, sigurnosnim, pravosudnim tijelima, ali i političkim jer su često bila paravan svega što su radili. Za razliku od aplikacije Sky, Anom su razvili američki stručnjaci angažirani u federalnoj policiji koji su pustili “trojanca” u kriminalne redove, nakon čega su imali podatke o najvažnijim nezakonitim radnjama u SAD-u, ali i diljem svijeta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije