Ratni veterani HVO regije Bihać prigodno obilježili 28. obljetnicu utemeljenja 101. Pukovnije Ante Kneževića Krpe

Ante Knežević poginuo je braneći domovinu s tek 25 godina i jedna je od 72 žrtve stradale tih ratnih godina

19.04.2022.
u 12:00

Na Spomen-obIlježju u bihaćkome naselju Kralje te groblju Svetoga Nikole Tavelića u Vrkašiću uz paljenje lampiona i polaganje cvijeća odana je počast poginulim bojovnicima 101. Pukovnije HVO Ante Kneževića-Krpe.

- Ova pukovnija utemeljena je prije 28 godina, a sastojala se od četiri pješačke satnije iz Bihaća i jedne iz Velike Kladuše.
Kneževića ali i ostalih poginulih branitelja prisjetili su se uz članove obitelji i nekadašnji suborci koji, kako ističu, imaju dužnost čuvati sjećanje na sve njih.

Četiri pješačke satnije, Žegar, Skočaj, Vedro Polje i Kralje i peta satnija u Velikoj Kladuši, Šmrekovac

16. travnja 1994., prije 28 godina u bivšoj vojarni „Grmeč - Zrinjski“ utemeljena je 101. Pukovnija koja je do tad djelovala kao 101. Bojna u sastavu Glavnoga stožera HVO Regije Bihać.  - Voljom hrvatskoga naroda i potrebama u zonama odgovornosti te proširenjem mobiliziranog ljudstva utemeljena je 101. Pukovnija koja je u svojem sastavu imala četiri pješačke satnije, Prva iz Žegara, Druga iz Vedrog Polja, Treća pješačka satnija iz Kralja i Četvrta satnija s Potplješevičkih prostora, Velikog Skočaja, Zavalja i Međudražja. Imali smo i petu satniju u Šmrekovcu pokraj Velike Kladuše, koja je od nas bila udaljena šezdeset kilometara, kaže Franjo Grgić, ratni zapovjednik 101. Pukovnije Ante Kneževića-Krpe, i dodaje kako je ova postrojba djelovala u sastavu Glavnoga stožera HVO regije Bihać sve do svršetka rata kada je prešla u sustav vođenja i zapovjedanja GS HVO. Reduciranjem Vojske Federacije BIH i smanjenjem kao takva ugašena.

- Skupo smo platili cijenu rata 72 poginula pripadnika HVO
 

101. Pukovnija dobila je svoj naziv po branitelju Anti Kneževiću koji je poginuo braneći domovinu sa svega 25 godina. Jedna je to od više desetaka žrtva koje su stradale tih ratnih godina. - Skupo smo platili cijenu rata 72 poginula pripadnika HVO. Iz same pukovnije više od 48 poginulih, 250 što teže, što lakše ranjenih ali su svi sukladno skrbljeni, jedan broj iz Republike Hrvatske a ostali iz Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je Franjo Grgić, ratni zapovjednik 101. Pukovnije Ante Kneževića-Krpe.

Temeljna zadaća
- To je i naša temeljena zadaća, da pamtimo one koji su poginuli za ovu domovinu ali nismo zadovoljni kako sve ovo napreduje, kaže Jozo Vuković, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO regije Bihać. Za sve poginule branitelje su uz molitvu svećenika, fra Ivana Tučića, župnoga vikara u Župi Sv. Ante Padovanskoga upaljene svijeće i položeno cvijeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?