Operacija ‘OpIcarus’

Anonymousi napali i srušili službenu web-stranicu Centralne banke

10.05.2016.
u 07:00

Službena web-stranica Centralne banke Bosne i Hercegovine u nedjelju je bila nedostupna, a odgovornost su preuzele hakerske aktivističke skupine, sveopće poznati Anonymous i nešto manje poznati Ghost Squad.

Prije nešto više od tjedan dana ove dvije hakerske skupine počele su izvršavati napade na stranice banaka diljem svijeta u sklopu operacije nazvane “OpIcarus”, piše “Hackread”.

Dakle, u nedjelju, 8. svibnja, izvršen je DDoS hakerski napad na stranice četiriju banaka u svijetu, među kojima je i CB BiH. Osim naše središnje bankarske institucije, na “meti” je bila i Nacionalna banka Paname, Monetarni autoritet Maldiva te Centralna banka Kenije.

Skupina koja je izvršila DDoS napade na ove banke za “Hackread” je izjavila kako je Panama bila posebna meta zbog važnosti tzv. “panamskih papira”, tj. dokumenata o fiktivnim računima i poslovanjima tvrtki iz cijelog svijeta koji su stvorili novu aferu zbog koje se trenutačno provode istrage nadležnih policijskih i financijskih institucija u cijelom svijetu. “Želimo osigurati da korumpirana elita imenovana u ovim dokumentima bude kažnjena jednog dana”, rekli su haktivisti. Sve oborene stranice sada su dostupne.

“OpIcarus”

Inače, operacijom pod kodnim nazivom “OpIcarus” hakeri skupine Anonymous započeli su realizaciju priprema za rušenje globalnog bankarskog kartela, kako su nedavno objavili.

Ova operacija počela je prije nekoliko dana napadom na grčku središnju banku. Stranicu ove institucije srušili su koordiniranim DDoS napadom koji se manifestira tako da vrši opterećenje stranice prometom te ona postaje nedostupna većini korisnika i zainteresirane klijentele. Tada su u javnost izašli i s podatkom kako je ovo bila samo prva u nizu središnjih bankarskih institucija koje će biti pod hakerskim udarom. Nakon nedjeljnih napada na još četiri institucije malo tko više sumnja u ozbiljnost njihovih prijetnji i tvrdnji. Inače, napad na grčku banku trajao je svega nekoliko minuta, nakon čega su sigurnosni sustavi i informatički stručnjaci ove banke uspješno otklonili daljnju opasnost. Spyros Frangos, glasnogovornik Centralne grčke banke, izjavio je za CNN Money kako nije bilo ukradenih ni uništenih dokumenata. Ova banka ne vrši transakcije sa svojim klijentima, pa samim time u ovom kratkom, ali opasnom napadu nije bilo ni novčanih gubitaka. Iako DDoS napadi u većini slučajeva nisu veliki problem i ne rezultiraju krađom osjetljivih podataka, ipak, u svakom slučaju, mogu biti iznimno učinkovit hakerski alat. Hakeri iz skupine Anonymous, koji su se u svijetu etablirali kao virtualni zaštitnici slabijih i ugnjetavanih, nerijetko se koriste ovom metodom za skretanje pozornosti javnosti i relevantnih institucija na određene probleme u svijetu.

Ponekad se ovi napadi koriste kao “dimna zavjesa” kako bi se skrenula pozornost s prave “mete” i izvršio upad u sigurnosni sustav na nekom drugom mjestu te eventualna krađa podataka.

Također, DDoS napadi mogu, posebice ako su iznimno snažni, poremetiti tijek poslovnih operacija napadnutih subjekata.

Primjerice, hakeri su pokrenuli masovni DDoS napad usmjeren na jednu od najvećih banaka na tlu SAD-a te su uspjeli onemogućiti pristup klijenata njihovim računima.

Ipak, kad je riječ o nedavnim napadima, uključujući i onaj na web-stranicu CB BiH, bio je slab i više se čini da je riječ o izvjesnom činu prosvjeda. Praktički, kao da je riječ o cyber-ekvivalentu grafita na pročeljima zgrada koji nose neku poruku.

Hakeri ovih dviju skupina, koji su srušili stranice centralnih banaka, sada već pet banaka u svijetu, rade to zbog toga, kako su kazali, što vjeruju kako banke i bankari kontroliraju svjetsko gospodarstvo, promoviraju i skrivaju korupciju na državnoj i osobnoj razini.

Ove napade nipošto ne treba zanemariti, već ih shvatiti kao konstantnu prijetnju informatičkim sustavima na što su posebno osjetljive institucije poput banaka, fondova, vladine institucije i sad je pravo pitanje kako izgraditi sustav koji će ovim institucijama pružiti odgovarajuću sigurnost od ovakvih napada.

Riječ je o velikom sigurnosnom problem na koji nisu imune ni bolje opremljene zemlje od BiH i koji predstavlja realnu opasnost s kojom se, sudeći po svemu, svi skupa tek trebamo suočiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije