Agencija za statistiku

Anketna nezaposlenost u BiH 16,6 posto

Nezaposlenost
10.04.2021.
u 13:36

Prema podacima iz Ankete, u četvrtom tromjesečju 2020. godine u BiH bilo je 1,4 milijuna aktivnih stanovnika, od kojih je 1,1 milijuna (83,4 posto) zaposlenih i 235 tisuća (16,6 posto) nezaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u četvrtom tromjesečju 2020. godine, prema Anketi o radnoj snazi, iznosila je 16,6 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Prema podacima iz Ankete, u četvrtom tromjesečju 2020. godine u BiH bilo je 1,4 milijuna aktivnih stanovnika, od kojih je 1,1 milijuna (83,4 posto) zaposlenih i 235 tisuća (16,6 posto) nezaposlenih.

U istom razdoblju broj neaktivnih osoba iznosio je 1,516 milijuna i nije se mijenjao u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine, piše Indikator.ba. 

Stopa zaposlenosti iznosila je 40,2 posto, a u četvrtom tromjesečju 2020. godine u odnosu na prethodno tromjesečje broj zaposlenih se smanjio za 2,8 posto. To je, kako objašnjavaju i Agencije, prouzročeno smanjenjem obima poljoprivrednih i građevinskih radova u zimskom razdoblju. 

Istovremeno, broj nezaposlenih osoba u istom razdoblju se povećao za 17,3 posto. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 61,7% nezaposlenih
osoba pripada starosnoj grupi od 25 do 49 godina.

- Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 70,6 posto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom (15,4 posto) i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem (14 posto), navodi se u rezultatima Ankete.

Prema mjerilima Ankete o radnoj snazi, koja se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), zaposlenima se tretiraju osobe koje su tijekom referentnog tjedna (tjedan prije provođenja ankete - od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za plaću (u gotovini ili naturi) ili za obiteljsku korist.

Osobe koje nisu radile u referentnom tjednu, ali imaju posao s kojeg su bile privremeno odsutne su, također, uključene u zaposlene.

Usporedba između registrirane (prijavljeni Zavodima za zapošljavanje) i anketne nezaposlenosti pokazuje značajne razlike.

Primjerice, stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj 2021. godine iznosila je 33,9 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?