"Treći entitet" u Brčkom nije ispunio svoju funkciju

Amerikanci su uzaludno nastojali da Distrikt postane uzorom cijeloj BiH

brcko
30.01.2022.
u 17:45

Entiteti vrlo malo toga "prepisuju" od Brčko Distrikta i unatoč tomu što je kao administrativna jedinica uspješan, ovaj Distrikt nije ostvario svoju znatno širu ambiciju i namjenu - postati nukleus nove BiH

Dok je i samo spominjanje hrvatskog kao "trećeg entiteta" za mnoge u Bosni i Hercegovini neprihvatljivo, činjenično stanje govori da je BiH odavno, od međunarodne arbitraže za Brčko, država triju entiteta. Uz one koji i formalno imaju status – Federaciju BiH i Republiku Srpsku, tu je i Distrikt Brčko BiH, piše Večernji list BiH

Organizacija i funkcioniranje

Ova zasebna administrativna jedinica na sjeveru Bosne već dugi niz godina djeluje prilično autonomno u odnosu na ostatak države, a posebno u odnosu na entitete. Osim što ima svoj poseban upravni ustroj, pravosuđe, teritorij i obilježja, Brčko Distrikt ima i određenu financijsku autonomiju, jer se određeni iznos prihoda od neizravnih poreza automatski (po utvrđenom koeficijentu) dodjeljuje Distriktu. To je kondominij obaju entiteta, na koji oni više nemaju nego što imaju utjecaja.

Razlike u organizaciji i funkcioniranju entiteta i Distrikta su očite, ali postoje i neke sličnosti. I Distrikt Brčko je rezultat američkog posredničkog djelovanja, baš kao i daytonska BiH s dva entiteta. Kao što BiH ima visokog predstavnika međunarodne zajednice, Distrikt Brčko ima supervizora. On je, ne slučajno, uvijek Amerikanac. Potrudili su se stranci da se u Brčkom, nakon postdaytonske arbitraže za teritorij nekadašnje općine Brčko, ne ponove pogreške iz Daytona i da se stvari preciziraju što je više moguće. Zato Distrikt mnogo uspješnije funkcionira od ostatka zemlje i unatoč povremenim politički krizama, živi svoj život prilično uspješno.

Distrikt Brčko ima svoju Skupštinu koja se bira na izravnim izborima te gradonačelnika koji je šef Vlade, predsjedava Vladom i osigurava suradnju između pojedinih odjela Vlade Distrikta, nadzire pružanje usluga javnosti i osigurava učinkovit rad Vlade i drugih tijela Distrikta. Za razliku od ostalih administrativnih jedinica u zemlji, u Brčkom se poštuje princip rotacije i odgovarajuće etničke zastupljenosti pa ni to nije razlog za međunacionalne trzavice i političke sukobe.

Problemi i u Distriktu

Zanimljivo je da Distrikt uglavnom ima koncentracijsku vladu, što znači da većina političkih stranaka koje na izborima osvoje mjesta u lokalnom parlamentu imaju i svoje predstavnike u izvršnoj vlasti. Izborna volja niti jednog naroda se ne ignorira i to je vjerojatno jedan od razloga zašto se i Bošnjaci i Srbi i Hrvati politički osjećaju prilično relaksirano. To, nažalost, nije slučaj u ostatku države. Naravno, teško je vjerovati da bi bilo koja eskalacija krize u Bosni i Hercegovini zaobišla Brčko. Treba imati u vidu da su i tamo, kao i u mnogim drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ratne posljedice iznimno teške. Masovni ratni zločini, razaranja stambenih objekata i infrastrukture, veliki broj izbjeglica, obilježili su rat u Brčkom i ostavili tragove do danas. Ipak, međunacionalnih incidenata nema, sigurnosna situacija je stabilna, a povratak izbjeglica postotno je među najvećima u BiH.

Nije tajna da su u međunarodnoj zajednici, a prije svih u Sjedinjenim Američkim Državama, očekivali da će se utjecaj, odnosno politička atmosfera iz ove administrativne jedinice proširiti na cijelu BiH. Distrikt Brčko ima svoje zakone i propise koji su sukladni državnim, ali su u mnogim oblastima znatno napredniji od onih entitetskih. U tom smislu, Brčko privlači i više investicija od većine drugih gradova i općina pa i nekih županija. Funkcioniranje institucija i zadovoljenje nacionalnih potreba također su trebali biti primjer za ostatak zemlje, ali se to iz nekog razloga nije dogodilo. Entiteti vrlo malo toga "prepisuju" od Distrikta Brčko i unatoč tomu što je kao administrativna jedinica uspješan, ovaj Distrikt nije ostvario svoju znatno širu ambiciju i namjenu - postati nukleus nove BiH. Štoviše, entiteti i političke snage iz Sarajeva i Banje Luke redovito uspijevaju određene probleme prenijeti i u Brčko Distrikt. Tako se Dan RS-a obilježavao nakon Banje Luke i u Brčkom. Slično se i neki događaji iz Federacije zasebno obilježavaju u tom gradu, a nakon što je medijski prostor zatrpan pričom o "novoj ratnoj opasnosti", upravo se Brčko našlo u fokusu zanimanja svih. Tako je bilo prijedloga da se upravo na tom prostoru rasporede snažne vojne snage EUFOR-a ili NATO-a. Brčko je proglašeno neuralgičnom točkom, iako je funkcionalnije od obaju entiteta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije