Flightradar

Američki špijunski zrakoplov preletio iznad BiH

23.02.2024.
u 14:33

Prema podacima sa Flightradara iznad Bosne i Hercegovine proletio je zrakoplov Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Inače zrakoplov je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu". Zrakoplov je poletio iz rumunjske Konstance koja se nalazi na obali Crnog mora i gdje je smješten zbog rata u Ukrajini.

Od početka ruskog napada zrakoplov je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

Koncept iza ovog špijunskog zrakoplova uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Zrakoplovi sudjeluju u Sustavu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije