tema Zapadnog Balkana

Američki senatori raspravljali o BiH, formiranju vlasti, ANP...

24.10.2019.
u 09:20

"I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je Palmer.

Američki senatori održali su jučer saslušanje o temi Zapadnog Balkana na sjednici Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju u Senatu. Neke od glavnih tema bile su etničke podjele u BiH, zastoj u formiranju vlasti i blokade u NATO integracijama naše države.

Matthew Palmer, posebni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan, u kontekstu blokada spomenuo je u više navrata aktualnog člana predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, piše Klix.ba. 

Rekao je kako se radi na kompromisu i formiranju Vijeće ministara BiH te da se pošalje ANP, ali kako je glavna prepreka tome Milorad Dodik koji to blokira. 

On je kazao kako je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo.

"Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je riječ o popravljanju situacije u BiH", rekao je između ostalog Palmer.

"I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Najviše frustrira odlazak mladih ljudi u prekomjernom broju, koji ne vide svoju budućnost u toj zemlji, Palmer je istaknuo da se mladi ne osjećaju sigurno u vlastitoj državi. Etničke podjele se nastavljaju i one su glavna prepreka za stabilnosti i sigurnost", kazala je Shaheen.

Američki analitičar Janusz Bugajski kazao je, kada je riječ o BiH, da SAD mora ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog predstavnika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

Govoreći o regiji Palmer je ocijenio kako je EU odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu da dogovor ne mora značiti i europski put.

Palmer je govorio i o suradnji s Richardom Grenelom koji je imenovan za posebnog predstavnika SAD-a za ove dvije države i kazao da njihov odnos vidi kao partnerski, a ne podjelu odgovornosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?