VEČERNJI LIST DOZNAJE: Izabran nasljednik T. Wasera na poziciji drugog čovjeka OHR-a

Američki diplomat iz Afganistana rješavat će pitanje Mostara

'waser'
Foto: ''
09.07.2014.
u 08:28

Slanjem iskusnog diplomata iz Afganistana Amerikanci šalju poruku kako napokon žele riješiti otvorena pitanja

Američki diplomat Tamir Waser uskoro napušta dužnost zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a na njegovo mjesto bi, kako neslužbeno doznajemo, trebao doći jedan od istaknutih diplomata iz Veleposlanstva SAD-a u Afganistanu. Iako još nema potvrde o kome je točno riječ, nema dvojbe da će to biti neki od prekaljenih diplomata, a takvih je u američkoj diplomatskoj misiji u Kabulu značajan broj, saznaje Večernji list.

- To što Washington na poziciju drugog čovjeka OHR-a šalje ‘snažnog’ diplomatu iz jednog od svojih najvažnijih veleposlanstava pokazuje da Amerikanci konačno žele riješiti neka otvorena pitanja u BiH. Već godinama je međunarodna zajednica u svojevrsnoj defenzivi, a nemoć se vjerojatno najbolje demonstrira u slučaju Mostara, kaže Večernjakov izvor. Upravo je deblokada izbornog procesa i izmjene Statuta Grada Mostara glavna aktivnost OHR-a u posljednje vrijeme. Waser je više puta posljednjih mjeseci boravio u najvećem hercegovačkom gradu, ali njegovi razgovori s lokalnim političkim dužnosnicima nisu urodili plodom. Cilj OHR-a je da se lokalni izbori u Mostaru održe zajedno s općim izborima u listopadu, ali izgledi da se to i dogodi sve su manji. Stoga i ne čudi nervoza kojom iz sarajevske “bijele kuće” napadaju vodeće stranke u Mostaru, HDZ BiH i SDA, zbog nepostizanja dogovora o izmjenama Statuta, a time i izbornih pravila koja bi omogućila konačno održavanje lokalnih izbora u tom gradu. Visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov još uvijek aktualni zamjenik Tamir Waser nedavno su uputili i pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kako bi apelirali na njih da usvoje pravni okvir kojim bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru ove godine. Ovim pismom predlažu se izmjene Izbornog zakona na osnovi okvirnog dokumenta za koji je prošle godine suglasnost dalo šest stranaka, a kojim bi se, na osnovi postojećih gradskih područja, ustanovile tri oblasti koje bi prelazile rijeku i predstavljale izborne jedinice.

- Ove izmjene trebalo bi usvojiti konkretno u svrhu održavanja izbora ove godine, a izabrano gradsko vijeće imalo bi mandat do 2016. godine, priopćeno je iz OHR-a. Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo kako bi se, ako se izborni okvir uspostavi do 12. kolovoza, izbori za Gradsko vijeće Mostara mogli održati u isto vrijeme kada i opći izbori, 12. listopada. Stoga, još uvijek ima vremena da se izbori u Mostaru održe zajedno s općim izborima, navodi OHR, ali malo je onih koji doista i vjeruju da će ono što nije riješeno protekle četiri godine biti regulirano u idućih mjesec dana.     

Komentara 1

JM
jezero-matica
15:58 09.07.2014.

U Mostaru se nema sto rjesavati nego primjeniti isti zakon kao iza sve druge gradove u tzv.federaciji!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije