sjednica Vlade FBiH

Amandmani na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju

sjednica
01.12.2016.
u 13:33

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavala zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, utvrdila više amandmana na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Jednim od njih je precizirano da naknada plaće ne može biti manja od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federacije BiH.

Kako je obrazloženo, članom 56. Prijedloga zakona propisano je da je osnovica za određivanje naknade plaće prosječna neto plaća koju je osiguranik ostvario u godini koja prethodi godini nastanka invalidnosti, valorizacijom dovedena na razinu plaća za mjesec za koji se isplaćuje naknada, a stavom dva istog člana je propisan način valorizacije.

S tim u vezi, iako je drugim propisima definiran najniži iznos plaće, odnosno naknade, ocijenjeno je da, zbog eventualnih nedoumica i provođenja ove odredbe u praksi, treba dodatno precizirati da ova naknada ne može biti niža od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH.

Proširen je član koji se odnosi na postupak za utvrđivanje mirovinskog staža. Zahtjev za pokretanje postupka, prema amandmanu, osim osiguranika, odnosno korisnika starosne ili invalidske mirovine, kao i člana obitelji umrlog osiguranika, odnosno člana obitleji, može pokrenuti i poslodavac.

Naime, slučajevi iz prakse pokazuju da se u većini predmeta radni staž upisan u radnu knjižicu ne podudara s mirovinskim stažem. To stvara velike probleme u provedbi, jer poslodavac na osnovu upisanog radnog staža u knjižici donosi rješenje o prestanku radnog odnosa za radnika zbog odlaska u mirovinu, a nakon nekoliko mjeseci prilikom utvrđivanja mirovinskog staža Federalni zavod MIO utvrdi da radnik, zbog nedostatka mirovinskog staža, ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu.

Novim stavom u članu 138. izričito je propisano da pravo na mirovinu, ostvarenu po propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovog zakona, neće biti ponovo određivano po odredbama ovog zakona, osim u slučajevima određenim ovim zakonom.

S tim u vezi, precizirano je da će, po istom načelu zaštite stečenih prava, pored mirovine, biti zaštićeno i stečeno pravo na naknadu ostvarenu po dosadašnjem propisu.

Federalna vlada danas nije prihvatila amandmane koje su na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju podnijele zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina, Jasmina Zubić i Anela Šestić - Begović, te zastupnik Ismet Osmanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?