Ugroženo poslovanje mostarskog giganta

Aluminij neće preživjeti do kraja mjeseca, radnici izlaze pred zgradu

11.09.2018.
u 12:30

Unatoč nedavnoj promjeni direktora Aluminija i najavama konsolidacije tvrtke, izgleda kako je stanje u mostarskom gigantu s lošeg otišlo na gore.

Drastično pogoršanje situacije primoralo je predsjednika Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšića i predsjednika Udruge “Aluminijaš” Samira Anića čelnicima Vlade Federacije uputiti otvoreno pismo u kojem ističu kako izgleda da Aluminij neće preživjeti tekući mjesec te kako će u tome slučaju radnici te tvrtke doći pred Vladu Federacije jer upravo to tijelo vlasti smatraju najodgovornijim za trenutačno stanje i probleme, piše Večernji list BiH. Navode kako je do potpunog urušavanja stanja došlo zbog cijena električne energije te neizdrživog skoka cijena glinice i petrol-koksa.

Traže sastanak

- Tražimo da organizirate hitan sastanak Vlade, sindikata, Uprave Aluminija i da s tog sastanka nitko ne može izići dok ne utvrdimo strategiju zaduženja i naloge za spašavanje Aluminija d.d. Mostar. Ako vaša reakcija izostane, dolazimo pred zgradu Vlade i tada ćete nas jasno i glasno čuti. Ultimativno tražimo ispunjenje naših zahtjeva - navodi se u dopisu federalnim vlastima koji su poslali sindikati Aluminija.

Dodaju kako zemlje okruženja pomažu svojim aluminijašima, dok se u Federaciji nitko ne želi pozabaviti tim problemom. Zanimljivo je kako su sindikati stali u obranu rukovodstva tvrtke iako Aluminiji ima dugovanja od nekoliko stotina milijuna maraka. - Mi smo, odnosno naše rukovodstvo, poduzeli sve što se poduzeti moglo i više nemamo sredstava za borbu - poručili su čelnici spomenutih sindikata.

Značaj Aluminija

Navode kako je stanje u tvrtci unijelo dodatni nemir među radnike koji strepe za svoja radna mjesta i budućnost svojih obitelji. Biokšić i Anić ističu podatak kako u Aluminiju radi 900 radnika koji u prosjeku imaju četvero djece u obitelji i kreditna zaduženja koja se broje u desecima milijuna maraka. - Na nas je naslonjena cijela aluminijska prerađivačka industrija države koja, zajedno sa Željeznicama, autoprijevoznicima, Lukom Ploče i drugima, stvara krug od 40.000 ljudi koji ovise o Aluminiju - istaknuto je u pismu.

Na pismo upućeno prije nekoliko dana još uvijek nema odgovora federalnih vlasti i onih kojima je ono upućeno, tako da nije poznato hoće li biti pokrenut dijalog ili će sindikati ipak morati ispuniti obećanja o dolasku pred federalnu Vladu.

Drama oko Aluminija i njegovih dugovanja traje već godinama. Iako se u tome razdoblju promijenilo nekoliko uprava, ni jedna nije uspjela stabilizirati poslovanje tvrtke i vratiti je na kolosijek na kojem je bila u vrijeme vladavine Mije Brajkovića. Bez ikakve sumnje, zastoj ili gašenje pogona Aluminija imali bi nesagledive posljedice na cijelu Hercegovinu i Federaciju.

Dodatni uteg cijeloj priči je činjenica kako se sve događa u jeku predizborne kampanje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije