zaključci sastanka

Aluminij ne ide u stečaj, prioritet zbrinjavanje radnika

12.07.2019.
u 07:09

Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obveza za mirovinsko osiguranje radnika "Aluminija", što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

Na sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima "Aluminija".

Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obveza za mirovinsko osiguranje radnika "Aluminija", što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

Sudionici sastanka suglasni su kako je potrebno napraviti analizu o mogućem postepenom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku te u skladu s rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

U daljnjem odlučivanju o sudbini poduzeća  i radnika bit će, uz Nadzorni odbor i Upravu, uključeni i predstavnici Sindikata i zaposlenika bez kojih neće moći biti donesena nijedna odluka

Također, očekuje se i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Ključne riječi

Komentara 1

OL
oldday
09:58 12.07.2019.

Ispravka netočnog navoda: Ne posluje Aluminij sa gubitkom zbog visokih cijena električne energije nego zbog "ugrađivanja" svakojakih manipulatora i lopova u cijenu električne energije!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?