Ombdusmani za ljudska prava

Alimentacijski fond u BiH još nije formiran, a već je prošlo sedam godina od inicijative

26.03.2021.
u 21:05

Zbog kašnjenja u realizaciji ombudsmani za ljudska prava BiH i ombudsman za djecu Republike Srpske ponovno su pozvali entitetske i državne strukture vlasti da konačno krenu s uspostavom alimentacijskog fonda iz kojeg bi se bolje i sigurnije poštivala prava djeteta u BiH. Razlozi za uspostavu takvog fonda leže u činjenici kako čak više od 80 posto obveznika ne plaća alimentaciju za svoju djecu nakon rastave braka, piše Večernji list BiH. 

Zaključak ombudsmana

Zbog indolentnoga odnosa institucija vlasti ugrožena su temeljna socijalna prava djece, čime se izravno krši UN-ova Konvencija o pravima djeteta po kojoj dijete ima pravo na životni standard primjeren tjelesnom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvoju. U svom zaključku ombudsmani za zaštitu ljudskih prava u BiH ističu kako se u svom radu susreću s povredama prava djeteta u vezi s plaćanjem uzdržavanja, odnosno alimentacije. Rukovodeći se najboljim interesom djeteta, ombudsmani su tijekom proteklih godina poduzeli brojne mjere i aktivnosti te upozoravali na potrebu poduzimanja konkretnih radnji mjerodavnih resora u cilju uspostavljanja alimentacijskih fondova u BiH, ali do uspostavljanja tih fondova još uvijek nije došlo. Institucija ombudsmana u svom zajedničkom priopćenju za javnost ponovno upućuje na taj problem i poziva mjerodavna tijela u BiH da poduzmu dodatne napore i pristupe ozbiljnim analizama te realnim procjenama u cilju osnivanja i rada alimentacijskih fondova. Podsjetimo kako je Vlada Federacije BiH još 2014. godine bila zadužila Federalno ministarstvo pravosuđa, kao predlagač i obrađivač Obiteljskog zakona Federacije BiH, da dopuni njegov članak 237. u cilju jasnijeg određivanja mjerodavnosti te pristupi izradi podzakonskog akta koji će detaljnije urediti pitanje načina osiguravanja sredstava iz proračuna Federacije BiH namijenjenih uzdržavanju djeteta. Federalno ministarstvo financija također je trebalo, u suradnji s Federalnim ministarstvom pravosuđa i Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, napraviti analizu i ispitati sve mogućnosti za formiranje alimentacijskog fonda te Vladi dostaviti prijedlog za rješenje toga problema.

Pravosuđe i prepreke

Članica organizacije “Ženska mreža BiH” Milica Bonar u svojoj opširnoj analizi ističe kako uspostava alimentacijskog fonda u BiH ili njezinim entitetima djeluje nemoguće, ali nije neizvediva. Najveće prepreke, prema njezinim tvrdnjama, leže u nedostatku statističkih podataka na razini svih županija i Federacije BiH. Nitko se do sada nije ozbiljno bavio tim pitanjem, a čini se kako je postotak jednoroditeljskih obitelji u porastu, kao i broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju na ime uzdržavanja djeteta ili nisu redoviti u plaćanju alimentacije. - Dodatna otežavajuća okolnost je i krajnje neučinkovito i često neobjektivno te korumpirano pravosuđe, gdje se dugo čeka na presude i često ne postoje sankcije za neizvršavanje izrečenih presuda niti se izvršenja procesuiraju do kraja. Neplaćanje alimentacije smatra se kaznenim djelom, ali ne postoje jasne kazne - sankcije kojima se ono kažnjava i nakon izrečene presude, navodi Bonar u analizi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije