Rastave bračnih partnera

Alimentacijski fond jamčio bi sigurnost djeci i roditelju skrbniku

02.05.2021.
u 21:00

Prema sudskoj praksi, iznos alimentacije određuje se na osnovi visine primanja roditelja. Najčešće se ona kreće između 300 i 400 KM.

Rastava od bračnog partnera ne znači i rastavu te odustajanje od djeteta. Nažalost, praksa pokazuje kako je u većini slučajeva tako. Uz sudske odluke po kojima je jedan od roditelja, koji nema skrbništvo nad djetetom, dužan plaćati njegovo izdržavanje ili alimentaciju, u BiH je sve veći broj onih koji izbjegavaju tu obvezu, piše Večernji list BiH. 

Zbog problema u vezi s naplatom alimentacije i nepoštivanjem sudskih presuda, samohrani roditelji često žive na rubu egzistencije i jedna su od najugroženijih socijalnih kategorija u BiH.

Godinama ništa ne plaćaju

Prema sudskoj praksi, iznos alimentacije određuje se na osnovi visine primanja roditelja. Najčešće se ona kreće između 300 i 400 KM. Međutim, tek mali broj onih koji su dužni alimentaciju plaćati to zaista redovito i čini. Prema istraživanju koje je s Helsinškim odborom provela Udruga samohranih roditelja “Ponos” iz Banje Luke, čak 70% roditelja ne plaća alimentaciju. Oko 20% njih plaća je povremeno, dok samo 7% roditelja alimentaciju plaća redovito. Samo jedan od slučajeva u BiH je da, i uz sudsku odluku o obveznom plaćanju alimentacije u iznosi od 150 KM, bivši suprug u sedam godina to nikada nije izvršio prema majci svoje dvoje djece. Nakon njegova odlaska u Njemačku, izgubila je svaku nadu kako će alimentacija bilo kada biti uplaćena.

- On nikada tijekom svih ovih godina ništa nije platio. Ono što je strašno je što ima pravo doći u BiH iz Njemačke, normalno prijeći granicu i ne snosi nikakve sankcije. Ja imam odluku suda i nije mi jasno zašto mu bar putovnicu na granici ne oduzmu, kako je moguće da ne postoji baš nikakav način da bude primoran platiti alimentaciju za svoju djecu - kazala je.

S istim problemom muče se i očevi skrbnici. Otac skrbnik dvoje djece koja pohađaju peti i deveti razred i uz sudsku odluku o obveznom plaćanju alimentacije, od bivše supruge već dvije godine nije dobio ni jedne marke.

- Iznos od 150 KM po djetetu, koji svakako ne dobivamo. Ne uplaćuje se ni sad, nikako, ništa. I vrlo je teško održati neki život i ravnotežu. Djeca rastu, knjige, pribor, odjeća. Pomognu bližnji, ali je vrlo teško - kaže. Kod nas ne postoji svijest o tome da je alimentacija nešto što pripada djetetu, da ona nije novac koji će drugi roditelj potrošiti na neki luksuz, nego na hranu, pribor, odjeću, obuću, knjige.

Kazneno djelo

Kazneni zakon neplaćanje alimentacije definira kao kazneno djelo za koje je kazna zatvora i do tri godine. Međutim, u posljednjih 25 godina nikome nije izrečena kazna zatvora. Tako je sve više slučajeva kada se uzdržavanje djece nakon rastave obruši samo na pleća jednog roditelja.

Rješenje bi svakako bio alimentacijski fond koji bi djeci omogućio prava koja su im zakonima i konvencijama zajamčena. Alimentacijski fond nešto je na što mnogi samohrani roditelji u oba bh. entiteta čekaju već godinama. U nemogućnosti naplatiti alimentaciju, mnogi roditelji moraju raditi više poslova kako bi osigurali osnovna sredstva za život sebe i svog djeteta.

Fond, koji bi u slučaju neisplaćivanja alimentacije, plaćao taj iznos roditelju s djecom, olakšao bi život mnogima. Prema zamisli, taj novac bi se dalje pravnim putem naplaćivao od onih koji izbjegavaju plaćati alimentaciju. Ombudsmani za ljudska prava BiH i ombudsman za djecu RS-a pozvali su na ulaganje dodatnih napora u cilju osnivanja i rada alimentacijskih fondova u BiH. - Dijete ima pravo na uzdržavanje, a roditelji, prije svih, imaju i obvezu i odgovornost osigurati ostvarivanje tog prava djeteta. Istodobno, nadležna tijela imaju obvezu uspostaviti sustav u kojem će roditelji ili druge osobe odgovorne za dijete tu svoju obvezu i izvršavati, a ako to nisu u mogućnosti, onda nadležni moraju osigurati sredstva za uzdržavanje djeteta - ističu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?