Izvješće o zdravstvenom stanju stanovništva u Federaciji BiH pokazalo

Alarmantno: Tri od četiri smrtna slučaja u FBiH posljedica bolesti krvnih žila i malignih oboljenja

14.01.2017.
u 08:00

Nepropisno uklanjanje opasnih otpadnih tvari, osobito industrijskog i medicinskog otpada, predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji zdravlju stanovništva, navodi se u godišnjem izvješću o zdravstvenom stanju pučanstva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2015. godinu, koje je načinio Zavod za javno zdravstvo FBiH, a jučer usvojila entitetska Vlada, piše Večernji list BiH.

Na komunalnim odlagalištima odlaže se 55 posto potencijalno infektivnoga, 23 posto kemijskog i 20 posto farmaceutskog otpada iz zdravstvenih ustanova.

Uzroci umiranja

Nekontrolirano odlaganje i stvaranje “divljih deponija” karakteristično je za čvrsti otpad, dok se tekuće otpadne tvari u većini slučajeva, kako se upozorava u izvješću, ulijevaju u vodotoke bez prethodnog prečišćavanja. Od 2013. do 2015. godine u FBiH je od mina i eksplozivnih sredstava ozlijeđeno 15, a smrtno stradalo osam osoba. Vodeći uzroci umiranja stanovništva FBiH su oboljenja krvožilnoga sustava (53,8 posto) i maligne neoplazme (21 posto) te endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani (5,5 posto). Od oboljenja iz ovih skupina umire više od tri četvrtine od ukupnog broja umrlih godišnje. Među vodećim zaraznim bolestima najviše je respiratornih (gripa/bolesti slične gripi, vodene kozice, streptokokna angina, TBC respiratornoga sustava, ospice, scarlatina i infektivna mononukleoza). Od rizika za zdravlje stanovništva duhan konzumira 44,1 posto odraslih, alkohol 28,8 posto, više od petine (21,2 posto) odraslih je pretilo, a tjelesno aktivno samo 24,6 posto stanovnika.

- U usporedbi s prosjekom europske regije, osiguranost stanovništva zdravstvenim djelatnicima je niska. U 2015. godini je u zdravstvenim ustanovama u javnom sektoru bilo ukupno 26.435 zaposlenika (stopa 1132/100.000 stanovnika), što u odnosu na 2010. godinu predstavlja povećanje za 3,4 posto. U privatnim zdravstvenim ustanovama/privatnoj praksi registrirano je 3429 zaposlenih, navodi se u izvješću. Iako FBiH ima manji broj bolničkih kreveta u odnosu na zemlje u okruženju i europski prosjek, iskorištenost bolničkih kapaciteta je nedovoljna, što upućuje na potrebu njihove racionalizacije.

Duljina ležanja u bolnici

Prosječna zauzetost bolničkih kreveta i trajanje ležanja u bolnici su smanjeni u odnosu na ranije razdoblje. Pokazatelji zdravstvenog stanja stanovništva su uglavnom nepovoljni, što je povezano s lošom socioekonomskom situacijom, životnim navikama, uvjetima stanovanja i onima na radnom mjestu, okolišnim i mnogim drugim čimbenicima, stoji u izvješću o zdravstvenom stanju pučanstva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije