situacija sve lošija

Alarmantni demografski podaci: BiH gubi stanovništvo iz dana u dan

odlazak
16.03.2024.
u 14:26

"Do 2070. godine demografski trendovi i nejednakosti dovest će do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji s njenim udjelom u ukupnom stanovništvu od preko 40%.", kaže predstavnik Populacionog fonda UN-a u BiH

Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo iz dana u dan. Prema nekim procjenama, za manje od 50 godina ovdje će živjeti oko milijun i pol stanovnika. Osim što gubimo stanovništvo, ugroženi su proračuni, fondovi, nedostaje nam radna snaga.

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je lošija. Srednja procjena je da će nas za 50 godina biti oko milijun i pol. Demograf Aleksandar Čavić upozorava kako smo bliži ipak pesimističnoj procjeni. Tako bi u BiH trebalo živjeti oko milijun i 200 tisuća stanovnika, javlja BHRT.

"Moje iskustvo govori kako su realno utvrđeni broj stanovnika je uvijek bliži ovoj pesimističnoj procjeni tako da ako budemo imali milijun i pol stanovnika, mislim da to može biti i donekle zadovoljavajuće bez obzira kako to zvučalo.", kazao je Čavić.

Prema Izvješću "Perspektive svjetskog stanovništva" Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi zemalja koja će do kraja stoljeća drastično smanjiti broj stanovništva. 

"Do 2070. godine demografski trendovi i nejednakosti dovest će do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji s njenim udjelom u ukupnom stanovništvu od preko 40%.", naveo je predstavnik Populacionog fonda UN-a u BiH John Kennedy Mosoti

Iseljavaju se cijele obitelji. Škole se zatvaraju, sela su gotovo pusta. U 2021. zemlju je napustilo gotovo 170.000 stanovnika.

"Jedinica mjere je jedno selo Marčići kod Zvornika gdje je oko 60 kuća obnovljeno, a tu živi svega nekoliko obitelji. Ostalo je sve zatvoreno. Takvih primjera imamo širom Bosne i Hercegovine.", navodi Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i izbjeglice u BiH.

Problemi se osjećaju i u gospodarstvu. Nedostaje radne snage. Svjedočimo uvozu radne snage iz Turske, Indije, Nepala, Pakistana...

"Mi generalno po trendovima koje imamo zadnjih 10 godina, za 3-4 godine možemo reći da ćemo imati ponudu radne snage 0. Tako da već sada imamo potrebu na neki način uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja i to će biti trend u narednim godinama.", istaknuo je direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić.

Demografski trendovi su dugoročno uvjetovani. Primjerice veliki uloženi novac na polju fertiliteta trenutno ne znači mnogo. Efekti se osjete tek nakon dva desetljeća. Mjere moraju biti sveobuhvatne, sustavne, kratkoročne i dugoročne. U suprotnom bit će nas sve manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije