međunarodna suradnja

Aktivnosti doprinose vidljivosti Sveučilišta u europskom i svjetskom akademskom prostoru

sveuciliste mo
12.12.2020.
u 12:10

Međunarodna suradnja Sveučilišta u Mostaru radi na integriranju napora i zajedničkom djelovanju u rješavanju kako globalnih izazova visokog obrazovanja tako i iskorištavanju svih prilika koje se danas nude institucijama visokog obrazovanja na međunarodnoj sceni. Aktivnosti realizira kroz šest zacrtanih strateških ciljeva koji obuhvaćaju sve važne aspekte, a to su međunarodna razmjena, internacionalizacija studijskih programa, međunarodne ljetne škole, međunarodni projekti i sporazumi, djelovanje sveučilišta kroz međunarodne mreže, jačanje institucionalnih kapaciteta i obnavljanje i proširivanje međusveučilišne suradnje u zemlji i zemljama u neposrednom okruženju.

Međunarodne razmjene

Najpoznatiji program mobilnosti svakako je Erasmus program u koji je Sveučilište u Mostaru aktivno uključeno od 2015. godine. U prilog atraktivnosti ovog programa svjedoči podatak da je u odnosu na prve dvije godine sudjelovanja i iduće dvije akademske godine za 50% povećan broj iskorištenih mobilnosti. Biti kvalitetan partner u ovom projektu svakako je značilo i stvaranje institucionalnog okvira donošenjem niza pravilnika i odrednica za definiranje i neometan proces mobilnosti. - Radom na pokretanju online platforme za mobilnost, kao i informiranjem studenata održavanjem Infodana svakako ćemo nastojati postići još bolje rezultate na ovom polju. Ovim programom Sveučilište u Mostaru ostvarilo je partnerstvo s 42 institucije, što znači da studenti i osoblje Sveučilišta danas mogu otići na razmjenu u čak 42 europska sveučilišta – istaknula je prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić. Protekle tri akademske godine, uključujući i zimski semestar ove, iskorištena je čak 131 studentska mobilnost.

Proces mobilnosti svakako je bila pandemijom najpogođenija aktivnost. Već nominirane mobilnosti odgođenu su za tekuću akademsku godinu gdje trenutačna situacija to dopušta. 19 studenata trenutačno se nalazi na razmjeni, dok 22 studenta čekaju početak svoje mobilnosti, kao i 36 nastavnih i nenastavnih mobilnosti.

Jedan od strateških ciljeva međunarodne suradnje je osigurati kvalitetu visokog obrazovanja internacionalizacijom studijskih programa, formiranjem i razvojem združenih studija s europskim i svjetskim visokoškolskim ustanovama. Međunarodni zajednički prekogranični doktorski studij međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta te Međunarodni zajednički prekogranični interdisciplinarni doktorski program u obrazovnim i komunikacijskim znanostima Sveučilište u Mostaru realizira s europskim konzorcijem na čelu sa Sveučilištem primijenjenih znanosti Burgenland. Prva generacija studenata danas studira na zajedničkom master studiju sa Sveučilištem Matej Bel iz Banske Bistrice na polju političkih znanosti.

Prvi studijski program organiziran na engleskom jeziku jest studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, drugi važan jest svakako doktorski studij na engleskom jeziku Građevinskog fakulteta.

Razvijanje ovakvih studijskih programa uvjet je za potpuno priključivanje europskom sustavu obrazovanja. Sveučilište je svakako steklo iskustvo kroz rad na 44 europska Erasmus projekta koja jačaju nastavne, kurikularne, upravljačke i infrastrukturne kapacitete Sveučilišta i moderniziraju Sveučilište u skladu s općeprihvaćenim europskim standardima. Trenutačno se aktivno vodi 13 takvih projekata.

SUM je u posljednje tri godine izabran kao partner na 11 uspješnih projekata, a samo u 2020. godini dobio je četiri nova projekta. Prvi put odobren je projekt kojem je upravo Sveučilište u Mostaru glavni koordinator projekta konzorcija koji čini čak 19 partnera. Cilj projekta je osigurati praktično rješenje kako bi se pomoglo u zatvaranju jaza između industrijskih potreba i ishoda obrazovnog sustava, stvarajući STE(A)M Master studij.

Jedan od ciljeva potpisanih sporazuma su promocija i jačanje prepoznatljivosti Sveučilišta kreiranjem uvjeta za održivi razvoj i promicanje europske vrijednosti. Kada govorimo o međunarodnim sveučilišnim sporazumima, danas se suradnja Sveučilišta s institucijama visokog obrazovanja iz cijelog svijeta odvija kroz 74 različita oblika potpisanih sporazuma, odnosno memoranduma. - Razvijanjem modernog, europskog i svjetskog Sveučilišta uspjeli smo ostvariti suradnju kroz prvi sporazum s institucijom visokog obrazovanja SAD-a St. John’s Sveučilištem, sveučilištem sa 150-godišnjom povijesti. Svjesni značaja koji danas igra uloga Narodne Republike Kine u izgradnji globalnog sustava, potpisali smo i sporazum s Beijing University of Civil Engineering and Architecture, koje je najpoznatije sveučilište na ovom području u Pekingu čija tradicija počinje još 1907. – istaknula je Bijakšić. Sveučilište je danas aktivno u osam međunarodnih mreža i asocijacija. Sudjeluje u radu Dunavske rektorske konferencije, Udruzi europskih sveučilišta (EUA), Rektorske konferencije sveučilišta Alpsko-jadranske regije, mreže UniAdrion, Europske sveučilišne mreže za cjeloživotno obrazovanje (EUCEN) te Agenciji za Frankofoniju. Nakon potpisanog sporazuma sa Beijing University of Civil Engineering & Architecture, Sveučilište je pozvano da pristupi međunarodnom konzorciju Belt and Road Architectural University Consortium (BRAUIC) koji ima 57 članica. Na nedavno održanoj online 2020 konferenciji i Presidents’ Forum of The Belt and Road Architectural University International Consortium, na kojem su izlagali predstavnici sveučilišta iz cijelog svijeta, najavljeno je kako će upravo Sveučilište u Mostaru, nakon Pekinga, Kuala Lumpura i Moskve, biti suorganizator i domaćin ove međunarodne konferencije 2021.

Aktivnosti i suradnja

Slijedom izvrsne suradnje s veleposlanstvima, Sveučilište ima španjolsku i kinesku lektoricu. Protekle tri godine zasigurno će obilježiti i dva događaja koja su prvi put organizirana na Sveučilištu u Mostaru. Godine 2019. organiziran je 1st International Staff Training Week po uzoru na europske partnere. Ovakvi događaji najbolji su način promoviranja kako Sveučilišta tako i mobilnosti, ali i intenziviranja i učvršćivanja odnosa s našim partnerima.

– Želja je da ovaj događaj postane tradicija i da svake godine budemo domaćin našim međunarodnim partnerima stoga smo, ove godine spriječeni globalnom pandemijom, a u želji da organiziramo događaj posvećen internacionalizaciji, organizirali Prvi online međunarodni dan Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru, na kojem su sudjelovali predstavnici iz više od 25 visokoobrazovnih institucija iz Europe i svijeta – zaključila je Bijakšić. Ured za međunarodnu suradnju u protekle tri godine svoga djelovanja sudjelovao je na više od 60 međunarodnih događaja, održao više od 50 službenih sastanaka i više od 100 online sastanaka po pitanju održavanja i ostvarivanja međunarodnih partnerstva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije