Josip Grubeša, ministar pravosuđa

Aktivno rade na reformi VSTV-a i zakonu o sukobu interesa u BiH

02.02.2021.
u 15:00

Pred BiH stoji nekoliko obveza na europskom putu koje se vežu za tematiku reforme pravosuđa, a u ovom trenutku zanimanje izazivaju rješenja koja bi osigurala značaj napredak u području vladavine prava, piše Večernji list BiH. 

Obveze i važnost

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša naglasio je u izjavi za Večernji list da se aktivno radi na izradi zakona o sukobu interesa koji je sukladan europskim standardima. Kaže da nije sporno što je u zaključcima izvješća Europske komisije korupciji posvećeno dosta pozornosti, ali se ne smije smetnuti s uma činjenica da su u tom dokumentu spomenuta i druga prioritetna pitanja, koja bi podjednako zasluživala ekskluzivitet za javnost. “Točno je da korupcija u BiH postoji, kao što je prisutna i u svim zemljama svijeta. Bit problema je u tom što za razliku od drugih zemalja, a tu se prije svega misli na razvijene države, BiH nije uspostavila učinkovite mehanizme za sprječavanje i suzbijanje korupcije. Razloga za takvo stanje ima više i o njima se treba otvoreno i nepristrano govoriti u potrazi za najboljim rješenjima”, kazao je Grubeša. Istaknuo je da je korupcija komplicirano kazneno djelo koje zahvaća sve pore društvenog života te rješenja za njezino suzbijanje treba tražiti u cjelovitim i provodivim rješenjima, koja bi podjednako važila za sve, a ne populistički i segmentarno fokusirati se samo na neke oblike, ma koliko oni bili atraktivni i za zajednicu najteži oblici. Pri tom treba imati u vidu, naveo je, da je BiH u procesu tranzicije iz jednog totalitarnog sustava u modernu demokratsku državu zasnovanu na principu vladavine prava, a to podrazumijeva promjenu mentalnog sklopa i uvriježenih načina ponašanja. “Nije dovoljno samo donositi zakone kojih, uostalom, ima, pa makar i ne bili najbolji, već se uz to moramo educirati i kao društvo djelovati. Promjenom mentalnog sklopa i percepcije i primjena zakona bit će učinkovitija”, poručio je. U kontekstu novog zakona o sukobu interesa, naveo je da je naglasak u porukama Europske unije na provedbi te da su u Ministarstvu pripremili propis i ispoštovali standarde i preporuke EU-a, a on će nakon pribavljanja potrebnih mišljenja biti upućen u daljnju proceduru.

Angažman i rezultati

Ono što možda, naveo je, najviše stvara gorčinu su izjave da ništa nije urađeno da se reformira VSTV donošenjem Zakona o VSTV-u. “Teško je cijeniti nečiji rad samo i jedino kroz rezultate, posebno kad se radi o projektu u koji je uključeno više strana. Radna skupina sastavljena od stručnjaka radi na izradi Zakona o VSTV-u, ali teško je reformirati nešto što postoji, živi i diše, to traži dijaloge i konsenzuse. Traži velik angažman i široke vidike. Ne postoji jedan model koji moramo prepisati iz Europske unije da kažemo to je taj koji će njih zadovoljiti.

Oni traže rezultat propisa koji mi moramo osigurati, a do njega se može doći na više načina i to je ono što stvara problem”, kazao je ministar Grubeša. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?