Ministar Denis Lasić

Aktivna su sva gradilišta u FBiH, puštaju se novi kilometri autoceste, otvaraju brze ceste, obilaznice…

20.04.2020.
u 16:01

Već nekoliko mjeseci cijeli svijet suočava se s pandemijom koronavirusa. Ljudi su u svakodnevnom strahu kako za vlastiti život tako i za egzistenciju. Mnogo toga je stalo, posebno u gospodarskom smislu i posljedice se već osjećaju. Stalno smo “bombardirani” negativnim vijestima, no postoje i oni koji u moru negativnosti ipak pokazuju i pozitivne primjere poslovanja. Federalno ministarstvo prometa i veza na čelu s ministrom Denisom Lasićem pomaže u izgradnji autocesta i cesta u Federaciji BiH. Ministar Lasić otkrio je u intervjuu za Večernji list BiH koje su to novosti kada govorimo o izgradnji autocesta i cesta u Federaciji BiH unatoč pandemiji koronavirusa.

Spomenuli smo pandemiju koronavirusa. Možete li nam reći je li bilo promjena kada govorimo o planiranim radovima na dionicama autocesta?

Govoreći o realizaciji projekata izgradnje koridora Vc, mogu kazati kako pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku radova. Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. U tijeku su također radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača – Goražde (tunel Hranjen), dužine 5,5 kilometara, te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa – Zvirovići u dužini 5,8 kilometara. Moram spomenuti i zeničku obilaznicu koja je ukupne dužine 10 kilometara, a čine je tri dionice: Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Vraca – Donja i trebala bi biti završena za nekih pet mjeseci kada je planirano službeno puštanje u promet.

Velika je gospodarska i financijska kriza zbog posljedica koronavirusa u BiH i već se osjeća. Hoće li se rezati troškovi i smanjivati iznos novca namijenjen izgradnji cesta i autocesta?

Prilikom izrade planova investiranja za 2020. Ministarstvo je još u trećem tromjesečju prošle godine pristupilo analizi stanja i potrebama za realizaciju prioritetnih projekata. Na temelju izvršene analize načinjeni su i usvojeni programi investiranja projekata za 2020. koji sadržavaju precizne podatke za različite faze realizacije projekata (izrada projektne dokumentacije, izvlaštenje nekretnina, izvođenje radova i nadzor). Većina odobrenih projekata već je u fazi investiranja odobrenih sredstava za izvlaštenje nekretnina, radova i nadzora (brza cesta Lašva - Nević Polje, tunel Hranjen i 1. transverzala u Sarajevu), dok je kod ostalih projekata u tijeku priprema natječajne dokumentacije za radove i nadzor. Naglašavamo da sve radove i usluge izvode isključivo domaća građevinska poduzeća (Hering, Euroasfalt, BBM, IPSA i drugi), tako da je veliki broj radnika zaposlen i aktivno radi zahvaljujući projektima koje financiramo i kontroliramo.

Što kažu analize, koliko će biti smanjenje sredstava?

Međutim, uvažavajući trenutačnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa izvršili smo analizu planova i potreba za 2020. i predložili određeno smanjenje postojećeg iznosa odobrenih sredstava za 19,6 milijuna KM koja se će se rebalansom proračuna FBiH koristiti za ublažavanje krize izazvane koronavirusom.

Cesta Stolac - Neum, u dužini od 36 kilometara, trebala bi jedini bosanskohercegovački grad na moru povezati s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom. Ovo je projekt o kojem se priča već godinama. Kako teku radovi na spomenutoj dionici?

Vezano za izgradnju magistralne ceste Neum – Stolac izvršeni su sljedeći poslovi:

- dionica Stari Neum - Oštrovac u dužini 7 km ceste i tunel Oštrovac L=190 m je završena

- dionica Oštrovac - Broćanac u dužini od 5 km ceste i 2 podvožnjaka je završena

- izgradnja tunela Žaba u dužini 975 m je u tijeku i poslovi idu u skladu s planovima i očekuje se završetak radova u kolovozu 2020. g

- za dionicu Broćanac - Papratnica u dužini od 4,085 km završen je natječaj i potpisan je ugovor za radove i u tijeku su pripremni radovi

- dionica Stolovi - Drenovac u dužini od 8,785 km je u fazi izvođenja radova po planu

- za posljednju dionicu na ovoj cesti: Hutovo - Stolovi, ukupno 10 km, raspisan je natječaj i otvaranje ponuda je 12. svibnja ove godine, čime bi se zaokružila cjelina za cestu Neum - Stolac.

Dionica ceste Stolac – Neum predstavlja “žilu kucavicu” za gospodarski razvoj juga BiH, odnosno Hercegovačko–neretvanske županije. Realizacijom ovog projekta stvorit će se uvjeti za ubrzani razvoj turizma i potencijalnih gospodarskih djelatnosti, što će izravno podići kvalitetu življenja stanovništva na ovom prostoru.

Veliki značaj za područje Hercegovine ima južna obilaznica Mostara? Kako tamo stvari stoje, što se trenutačno radi i planira?

Vezano za izgradnju južne obilaznice Mostara u tijeku su sljedeće aktivnosti:

- dionica rotor Polog u fazi je izvođenja završnih radova postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije, koja će biti završena već idućih dana

- za dionicu vijadukt Marjanovića i pristupne ceste raspisan je natječaj za radove i nadzor koji će se financirati iz kredita kroz Program modernizacije magistralnih cesta. Ostaci stare ceste Mostar - Široki Brijeg iskorišteni su kako bi se dobio prostor za novi kružni tok, a radnici su unaprijed napravili konture budućeg rotora na dijelu koji je bliže novoj obilaznici kako bi automobili mogli neometano putovati starom magistralnom cestom. Izgradnja južne mostarske obilaznice dio je Programa modernizacije cesta u FBiH koji, uz ostale, kreditira i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Konačnom izgradnjom ove zahtjevne dionice, koja se u Hercegovini očekuje dugi niz godina, uvelike će se rasteretiti promet kroz središte grada Mostara, posebno kad je riječ o teretnim vozilima.

Možete li nam otkriti kakav je trenutačni plan izgradnje koridora Vc za ovu godinu?

U tijeku su natječajne procedure za dionice:

- Poprikuše – Nemila (5,5 km)

- Nemila – Vranduk (5,7 km)

- Tarčin – Ivan – LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan (4,9 km)

- Kvanj - Buna (5,2 km)

- sarajevska obilaznica /LOT 3B (1,5 km).

Dionice za koje su pripremne aktivnosti za gradnju u tijeku:

- Putnikovo brdo – Medakovo (8,5 km)

- Medakovo – Ozimice (21,7 km)

- Ozimice – Poprikuše ( 12,8 km)

- Ovčari – Mostar sjever - Mostar jug

- Mostar jug – Kvanj (9,2 km)

- BC Lašva - Nević Polje (LOT 1 Vitez - Nević Polje).

Krajem prosinca prošle godine za poddionice tunel Prenj (12 km) i Mostar sjever - Mostar jug objavljena je obavijest o nabavi o raspisivanju natječaja za izgradnju. Nabava radova za izgradnju vršit će po principu žutog FIDIC-a uz elemente zelenog FIDIC-a kako bi se u pogledu konačne cijene izgradnje rizik investitora smanjio na minimum.

Što je s financiranjem izgradnje ostalih dionica, možemo li računati na pomoć domaćih i stranih kreditora te sredstava EU-a?

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH kroz suradnju s financijskim institucijama za financiranje izgradnje dionice Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever osiguralo je ponudu Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zajedničko financiranje u iznosu od 600 milijuna eura. Uz ovakav financijski aranžman otvara se i mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 120 milijuna eura. Također, za dionicu Mostar sjever – Mostar jug osigurana je ponuda za zajedničko financiranje od konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura, što otvara mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 12 milijuna eura.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije