PREZADUŽENOST GRAĐANA

Ako tvrtke mogu proglasiti stečaj, zašto tu mogućnost ne bi mogli imati i građani?

Bankrot
17.03.2014.
u 08:58

Mogućnost proglašenja osobnog bankrota mogao bi biti posljednji spas za sve veći broj zaduženih građana pa zato treba ozbiljno razmišljati o uvođenju te institucije u BiH

O mogućnosti proglašenja osobnog bankrota u BiH još uvijek se samo govori, doduše stidljivo, ali prema dostupnim informacijama, takvo što neće biti moguće ostvariti još neko izvjesno vrijeme, iako se o tome ozbiljno razmišlja. Inače, kada je u pitanju ovaj način “spasa” za mnoge građane u BiH, njega podupire većina ekonomskih stručnjaka, iako i među njima postoje različita mišljenja.

Složen proces

Mogućnost proglašenja osobnog bankrota mogao bi biti posljednji spas za sve veći broj zaduženih građana pa zato treba ozbiljno razmišljati o uvođenju te institucije u BiH, stav je većine bosanskohercegovačkih ekonomista. Ekonomisti objašnjavaju da se pod terminom osobnog bankrota odnosno stečaja podrazumijeva prezaduženoj osobi omogućiti zadržavanje dijela vlastite imovine, dok se nadležnom sudu daje prijedlog za prodaju njenog dijela. Istodobno, dužniku se nalaže otplata dijela duga iz budućih prihoda. Ekonomisti navode primjer Hrvatske gdje su prije izvjesnog vremena usvojene polazne osnove za uvođenje instituta osobnog bankrota, ekonomisti kažu da bi takav zakon u BiH mogao, u najboljem slučaju, zaživjeti tek za koju godinu. Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, ističe kako je neophodno ispuniti niz preduvjeta pa donijeti zakon kako bi se uvela mogućnost proglašenja osobnog bankrota.

Omogućiti i građanima

Zanimljivo je i mišljenje predsjednika Udruženja banaka BiH Mije Mišića. Naime, on se slaže da bi uvođenje mogućnosti proglašenja osobnog stečaja moglo dati pozitivne rezultate. Prema njegovim riječima, u svakom slučaju treba pokušati uvesti taj institut, ali je to, priznaje on, doista složen proces. U cijeloj toj priči oko uvođenja osobnog bankrota važan čimbenik je njegova percepcija u javnosti koja treba shvatiti da proglašenje osobnog bankrota predstavlja mogućnost novog početka za rješavanje problema, objašnjava Mišić. S druge strane, u Ministarstvu financija i trezora BiH smatraju da je nezahvalno govoriti o tome kada bi građani mogli dobiti mogućnost proglašenja osobnog stečaja. Ipak, pojedinci su pristalice da se svakome tko je zadužen u bankama pruži nova prilika. Iako takva mogućnost za građane u zemljama današnje EU postoji odavno, BiH je po svemu još uvijek udaljena svjetlosnu godinu od takvih zemalja.

No, ako je u praksi kod nas omogućeno tvrtkama da proglašavaju stečajeve, zašto tu mogućnost ne bi dobili i građani. Mogućnost proglašenja osobnog bankrota, osim zaduženim građanima, pomoglo bi i jamcima koji otplaćuju tuđe dugove kojih je, kako se procjenjuje, u BiH oko 200.000. Njihovi dugovi premašuju iznos od 200 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?