Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ako se uvede braniteljski dodatak, postao bi obveza prema svim braniteljima

O važnom zahtjevu razvojačenih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obveza prema svim braniteljima.
23. svibnja 2018. u 16:19 0 komentara 732 prikaza

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prezentirao je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja braniteljskih katerogija za razdoblje od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine.

U toj informaciji, kad je riječ o izdvajanju novca iz federalnog proračuna za korisnike braniteljskih prava, navedeno je da je u prvom tromjesečju 2018., za 88.828 korisnika osobne i obiteljske invalidnine isplaćeno oko 68,4 milijuna KM te da su ukupno predviđena godišnja sredstva za tu stavku 280,3 milijuna.

Za pomoć u liječenju branitelja u tekućoj godini predviđeno je 1,5 milijuna KM, a za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije 400.000 u proračunskoj 2018. godini, za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima prve grupe 1,5 milijuna, odnosno 60 automobila krajnjim korisnicima.

I ove godine realiziraju se projekti zapošljavanja djece poginulih branitelja te projekti samozapošljavanja i zapošljavanja putem braniteljskih zadruga.

U 2018. godini za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije predviđeno je 675.000 KM, navedeno je u Informaciji.

Kad je riječ o zakonima što tretiraju prava branitelja u fazi izrade je zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojim je propisano 15 prava te je prednacrt upućen 9. travnja županijskim skupštinamana na davanje mišljenja u roku od 30 dana. U proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Bukvarević je zastupnicima kazao da Ministarstvo podržava i sudjeluje u realizaciji svih projekata zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljskih kategorija.

- Ministarstvo je poduzelo sve zakonske radnje kako bi bilo servis braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ono što nismo uspjeli riješiti dosad su prava razvojačenih branitelja, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim braniteljskim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja branitelja - rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra branitelja dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevsku, Hercegovačko-neretvansku i druge županije. 

- Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave braniteljskom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, županije i Federacija te sve institucije koje se bave braniteljsko - invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama - kazao je Bukvarević.

Što se tiče braniteljskog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih braniteljskih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na razini Federacije, ali i da su općine te županije nastavili financiranje predvidjevši i u aktuelnoj proračunskoj godini novac za te namjene.

- Pozivam predstavnike braniteljskih udruženja da se obrate općinskim i županijskim razinama jer nema, čini mi se, opće podrške na terenu za realizaciju takvog zahtjeva - smatra Bukvarević.

O važnom zahtjevu razvojačenih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obveza prema svim braniteljima. 

Bukvarević je naveo da je predviđeno osnovno osiguranje za branitelje u stanju potrebe i da za svaki drugi zahtjev treba izdvojiti dodatni novac.

- Međutim, ako Parlament donese odluku da za branitelje treba izdvojiti i dodatnih 300 milijuna KM, nemam ništa protiv, ali onda treba naći način za realizaciju takve obveze - dodao je. 

- Ključno pitanje je donošenje zakona o pravima razvojačenih branitelja - zaključio je ministar Bukvarević u obraćanju parlamentarcima i predstavnicima braniteljskih udruženja, koji nazoče tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko - invalidske zaštite.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.