MINISTAR MLADEN BEGIĆ:

Ako se prekrše zaključci Doma naroda, slijede tužbe

begic
Foto: agencije
11.06.2014.
u 09:33

Branitelji očekuju poteze hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH

Dom naroda FBiH je prije nekoliko dana usvojio 15 zaključaka koji se odnose na braniteljsku populaciju. Prvi zahtjev koji se treba ispuniti je isplata vojnih invalidnina u ZHŽ-u. O ovoj temi smo razgovarali s ministrom za pitanja branitelja ZHŽ-a Mladenom Begićem.

• Zna li se kada bi FBiH mogla isplatiti invalidnine u ZHŽ-u?

Nije bilo još nikakvih kontakata. Potez je sada na federalnoj Vladi, posebno na hrvatskim ministrima u Vladi FBiH.

• Mislite da će se provesti zaključak i rok od 15 dana za isplatu invalidnina?

Ne bi izolirano promatrao samo zaključak 4., nego i cijelu priču koja se odnosi na braniteljsku populaciju i poteze koje vuku institucije. Konkretno, u ponedjeljak je bio zadnji dan za provedbu presude Ustavnog suda koja se odnosi na formiranje skupina za vojne evidencije. Do sada su bili uređene uredbom, a sada je Ustavni sud presudio i u ponedjeljak je bio zadnji dan da se donese Zakon o vojnim evidencijama. Međutim, to se nije dogodilo i te skupine za mene više ne postoje. Oni nemaju u skladu s čim raditi. Nemaju uredbu ni zakon po kojem bi se ponašali.

• Koliko se onda ozbiljno mogu shvatiti zaključci Doma naroda?

Ozbiljno shvaćam ono što je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine, naše najviše zakonodavno tijelo donijelo. Ako su tri naroda većinom usvojila te zaključke, onda smatram kako to federalna Vlada mora ispoštovati. Ako se to ne dogodi, onda je to presedan i ne možemo dalje ozbiljno pričati o entitetu i državi koja funkcionira.

• Hoće li biti tužbi ako se zaključci ne provedu u zadanim rokovima?

Tužbe, ali u suradnji s braniteljskim udrugama. Sigurno je kako će tužiti one koji budu odgovorni za neprovedbu zaključaka koje je usvojio Dom naroda. Doći će do radikalizacije stanja.

• Koliko je obustava isplate invalidnina pogodila korisnike ovoga prava?

ZHŽ ima oko 300 teško bolesnih branitelja koji se liječe od PTSP-a i kojima je teško objasniti zašto se sve ovo događa, tko je odgovoran. To ih sve zbunjuje. Sama činjenica da je u pitanju gola egzistencija, da ljudi više skoro nemaju za vreću brašna ili račun struje, govori u kakvom su položaju ti ljudi.

• Mislite da je dobro nastaviti reviziju sukladno zaključcima Doma naroda?

To je malo nesretno rješenje. Postavlja se pitanje što ćemo s dosadašnjom revizijom koja je nezakonito rađena. To je pitanje s kojim ćemo se morati pozabaviti. Usvojeni zaključci su jedno kompromisno rješenje, treba nastaviti raditi dalje.

• Jesu li branitelji zadovoljni zaključcima?

Kada bi se proveli zaključci, braniteljske udruge bi bile zadovoljne. Na ovaj način moram poručiti ako federalna Vlada nije u stanju ispuniti dopune zakona po ustavnim presudama, mi smo to sposobni i kadri učiniti. Presude Ustavnog suda se moraju ispuniti.

• Na kome je onda najveća odgovornost?

Iskreno se nadam da će ministri iz reda Hrvata učiniti sve da se isplate invalidnine ljudima u Zapadnohercegovačkoj županiji, da će izvršiti dopune zakona sukladno zaključcima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?