Danas sastanak

Ako se ne usvoji novi zakon, 410.000 umirovljenika ostaje bez mirovina

28.11.2017.
u 08:00

Predstavnici Vlade Federacije BiH danas će se sastati s predstavnicima umirovljenika kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji u vezi s donošenjem novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Sastanak izaslanstva Vlade FBiH i predstavnika Saveza udruga umirovljenika u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar bit će održan u zgradi Vlade FBiH. - Hitno održavanje ovog sastanka tražili su predstavnici Saveza udruga umirovljenika u FBiH, što su čelnici Vlade Federacije BiH odmah prihvatili - stoji u priopćenju za javnost. - Mi smo u petak uputili zahtjev Vladi i, evo, oni su nam već odgovorili da prihvaćaju razgovor s nama. Želimo vidjeti što federalna Vlada planira, hoće li se moći donijeti ili ne zakon o MIO do nove godine. Želimo vidjeti njihov stav kako bismo odlučili što nam je dalje činiti. Mi danas imamo i sastanak Stožera za prosvjede na kojem ćemo se dogovoriti o zahtjevima koje ćemo uputiti Vladi FBiH. Ako se novi Zakon o MIO ne donese do nove godine i ne budu isplaćene mirovine 5. veljače, kako je predviđeno zakonom, s povećanjem deset posto onima koji su otišli u mirovinu do 31. srpnja 1998. godine i od te godine do 31. prosinca 2007. godine pet posto, onda ćemo tražiti da se sve mirovine od siječnja povećaju deset posto - poručio je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH. U izaslanstvu Vlade Federacije BiH bit će premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), zamjenici premijera federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB), federalna ministrica financija Jelka Milićević (HDZ) i ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić. U izaslanstvu predstavnika umirovljenika bit će predsjednik Skupštine Saveza udruga umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Izvršnog odbora ovog Saveza Mehmedalija Rapa, članovi Izvršnog odbora i Stožera za prosvjede Saveza, kao i predstavnici Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar na čelu s predsjednikom Ivanom Kožulom.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na prošloj sjednici nije razmatrao Zakon o MIO. Odlučujući su bili glasovi zastupnika iz reda SBB-a koji su “oborili” hitnu proceduru zakona koju je uputio njihov ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača. Oni su istaknuli da je stav Kluba SBB-a da predloženi zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku, već da ide u redovitu proceduru.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da se svi koji ne podrže zakon kockaju sa sudbinom 410.000 umirovljenika jer će doći do urušavanja mirovinskog fonda, dok novi zakon osigurava dugoročnu financijsku održivost i redovite isplate kroz riznicu. - Ako novopredloženi zakon ne bude usvojen, 410.000 ljudi će ostati bez primanja - rekao je Novalić. •

Ključne riječi

Komentara 1

VA
Varesak
18:50 28.11.2017.

S obzirom da 70% penzionera uziva zajamvenu penziju od 326 maraka to se nebi moglo nauvati penzojom prije bi se toml moglo nazvati crlavicom medovoljnom za prezivjeti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?