Mario Karamatić

Ako ne napravimo izmjene Izbornog zakona doći ćemo u "mostarizaciju BiH"

30.09.2017.
u 07:51

“BiH je kompleksna zemlja gdje žive tri naroda s tri politike i bilo koje pitanje BiH ne može se riješavati niti sastankom u Vijećnici, niti u Kosači u Mostaru niti u Banja Luci, već trebaju sjesti predstavnici BiH i dogovoriti se, a to je onda stav BiH”, izjavio je Karamatić.

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović iz SNSD-a.

Deklaracija je usvojena bez glasova izaslanika iz Kluba Bošnjaka. O Deklaraciji i drugim aktualnim političkim pitanjima u emisiji “Dan uživo” televizije N1 je govorio izaslanik u Domu naroda Mario Karamatić.

Na upit što je cilj ove Deklaracije, budući da je jedna Deklaracija već usvojena u Zastupničkom domu, Karamatić kaže kako to treba razlikovati. 

"U Zastupničkom domu je donesena Deklaracija koja se odnosi na izgradnju Pelješkog mosta. Ono što je sada bilo sporno, nije se spominjao Pelješki most. Deklaracijom u Domu naroda branjen je Ustav BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju pozivajući se na članke Ustava kao da je to stav kompletnog zakonodavnog tijela BiH. A zakon jasno kaže da kompletno zakonodavno tijelo BiH čine dva doma, a mi smo sada  zaštitili ustavnopravni poredak BiH", objasnio je. 

"To je bio pokušaj rušenja ustavnog poretka, pa može se reći i pokušaj državnog udara”, rekao je Karamatić.

On je kazao da Zastupnički dom može donijeti odluku, ali ne može tvrditi da je to stav Parlamentarne skupštine BiH dok nije usvojena u oba doma.

“BiH je kompleksna zemlja gdje žive tri naroda s tri politike i bilo koje pitanje BiH ne može se riješavati niti sastankom u Vijećnici, niti u Kosači u Mostaru niti u Banja Luci, već trebaju sjesti predstavnici BiH i dogovoriti se, a to je onda stav BiH”, izjavio je Karamatić.

Izaslanici iz Kluba Bošnjaka glasovali su protiv.

“Kada su se već uvalili, bošnjački političari koji se predstavljaju kao zaštitnici BiH i kao oni koji nemaju rezevne domovine predlože i izglasaju akt preglasavajući predstavnike hrvatskog naroda što ruši osnovne postulate BiH. Njima je teško priznati da su to napravili. Kao i kod revizije presude kada su tvrdili da Softić ima legitimitet, a Softić govorio da nema i napravi se nepotreban cirkus. Udarili su na temelje ove zemlje. To je razlika u ove dvije Deklaracije”, pojasnio je Karamatić. 

Izborni zakon je već godinama gorući problem u BiH. Iduće godine su Opći izbori, zakonodavstvo je isto. Kakav Karamatić ističe kako u BiH nemamo pojma što ćemo iduće godine. 

"Imamo ozbiljnu presudu Ustavnog suda BiH. Mi ako ne napravimo izmjene Izbornog zakona koje određuju na koji način će biti izabrano i koliko zastupnika, doći ćemo u tzv. “mostarizaciju BiH”, odnosno, nećemo moći izabrati nove članove domova naroda. Ako nema Doma naroda, nema državnih zakona i doći ćemo u blokadu, a ono što je najgore nakon toga više neće tko imati donijeti zakonska rješenja”, poručio je Karamatić. 

“Apeliram na kolege iz bošnjačkog naroda, neka ponude svoj prijedlog, da ne dođemo u situaciju da dovedemo BiH u kompletnu blokadu. To nije moja ideja, to kažu zakoni ove zemlje. Ne može više Valentin Inzko voljeti ovu zemlju nego što je volim ja, niti on zna bolje od mene što se događa.”, istakuo je Karamatić. 

Prije nekoliko mjeseci izjavio je da ukoliko do kraja godine ne bude izmijenjen Izborni zakon da će tražiti reaktiviranje Herceg-Bosne i u tome tražiti podršku Hrvatskog Sabora? Upitan može li pojasniti tu izjavu, Karamatić je kazao:

“Ako BiH uđe u tu vrstu blokade, nemam namjeru svoj narod ostaviti u tvorbi koja ne funkcionira. Nećemo imati zakone i federalnu vlade, osim tehničkog mandata. U slučaju takve blokade, nema tko izmjeniti zakone i mi ćemo tražiti povratak na početno stanje. Delegirat ćemo (to pitanje u) Hrvatski sabor. Ako dobijemo potporu idemo na HNS, ako ne, onda imamo sestrinsku stranku u Zagrebu koja će inicirati da idemo na Međunarodni sud pravde jer se jasno kaže ako je jedna strana grubo oštećena u međunarodnom ugovoru, a to je Daytonski sporazum, ona se ima pravo vratiti na početno stanje. Početno stanje Hrvata je Hrvatska Republika Herceg-Bosna”, kazao je Karamatić i dodao da u slučaju odlaska na Međunarodni sud pravde Hrvati neće angažirati Sakiba Softića za predstavnika.

Na pitanje koje je to stanje prije Daytona, Karamatić je kazao da je to Hrvatska Republika Herceg-Bosna.
On je kazao da Hrvatska ima ustavnu obvezu da brine o Hrvatima u BiH.

“To je pridržavanje Ustava Republike Hrvatske. Pred Međunarodnim sudom pravde su zainteresiane strane isključivo države, u slučaju BiH, to su države koje su potpisale Daytonski sporazum, a među njima je Hrvatska. – zaključio je Karamatić za N1. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?