spomenici u BiH

Ako BiH vrati stope Gavrila Principa, potrebno je vratiti i spomenik Franji Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji

27.08.2017.
u 13:00

Prije izvjesnog vremena bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je u jednu od svakodnevnih posjeta u svom uredu i redatelja Danisa Tanovića i konceptualnog umjetnika Bracu Dimitrijevića. Jedna od tema razgovora odnosila se na obilježavanje mjesta s kojeg je Gavrilo Princip izvršio atentat na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što predstavlja povijesnu i turističku atrakciju. Drugim riječima, razgovaralo se o vraćanju stopa Gavrila Principa, a koje bi izradio upravo Braco Dimitrijević. Međutim, ako vrate stope, a ne naprave bar repliku spomenika Franji i Sofiji, koji je nekada stajao na Latinskoj ćupriji, poslije uklonjen, a koji se službeno zvao “Spomenik umorstvu”, spomenička kultura u gradu na Miljacki završava na smetlištu.

Ako je doista izgrađena spomenička kultura i, općenito, jasno definirana kultura sjećanja znak postojanja jedne države, onda s pravom možemo kazati kako je ovo još jedan lakmus-papir na kojem se jasno vidi da u “zemlji” BiH ne stanuje “država”, a da ne govorimo o jednom društvu s izgrađenim sustavom vrijednosti koji bi bio oživotvoren izgradnjom spomenika.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Komentara 1

TE
Ters
22:39 27.08.2017.

Jebo vas Gavrilo Princip, terorista .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije