Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Afera "Selefije": Neće biti istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića

03. travnja 2019. u 17:46 0 komentara 427 prikaza
Tužiteljstvo BiH

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli.

U priopćenju se navodi da je nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi s navodima iznesenim na jednom portalu, u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim s vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih s pripadnicima selefijskog pokreta, piše Klix.ba. 

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba H. Č. koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (SIPA BiH, OSA BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju je li bilo koja policijska agencija imala infomacije o navedenome.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakve informacije da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok H. Č. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

U priopćenju se navodi da su policijske agencije u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH.

"Nadalje su se u tijeku vršenih provjera otvorila druga pitanja proizašla iz medijskih izvješća i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao zaposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći s Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti", kazali su iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u trenutku kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo službenom informacijom o opisanim događajima.

Za kraj se zaključuje da će Tužiteljstvo BiH u narednom razdoblju nastaviti rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.