Kako se župa sv. Ante Padovanskoga u Bihaću i vjernici pripremaju za Božić

Advent se danas komercijalizirao, a to je prilika da uđemo u dubinu svoje duše

14.12.2023.
u 20:06

Već tradicionalno paljenjem svijeća na adventskome vijencu i misama zornicama i u bihaćkoj župi sv. Ante Padovanskoga uvelike je u tijeku vrijeme došašća, duhovne priprave vjernika za Božić, piše Večernji list BiH. Župljani ove župe svako jutro u velikom broju nazoče misama zornicama.

Radost iščekivanja

Došašće je i ovdašnjim vjernicima donijelo radost iščekivanja Kristova rođenja. Pozvani su ovo vrijeme provesti u molitvi, skrušenosti i pobožnosti, sustežući se od svih ovozemaljskih užitaka. Advent simboliziraju četiri svijeće na adventskome vijencu, od kojih se svakoga tjedna zapali po jedna. - Prva svijeća simbolizira vjeru i nadu, druga mir, treća ljubav, a četvrta radost - kaže fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga. - Sama riječ "došašće" zapravo je prijevod riječi "advent", što na latinskom jeziku znači dolazak, iščekivanje. Došašće, dolazak Isusa Krista, rođenje Isusa Krista, i za nas je to najradosniji, znamo, kršćanski blagdan, te se mi upravo u vremenu došašća duhovno pripremamo za taj veliki radosni blagdan koji ćemo proslaviti 25. prosinca - kaže fra Ivan Tučić, bihaćki župnik. Advent je nezamisliv bez misa zornica koje se služe u rano jutro, u nekim krajevima u 6 sati, a u župi Bihać u 6.30. - Ove godine, kao i prethodnih, zaista su mise zornice jedne od najposjećenijih tijekom radnoga tjedna, tako da imamo 80 - 90 vjernika svako jutro na misama. To su kratke mise od pola sata i vjernici zaista dolaze rado na te mise te nakon njih idu na posao, obaviti neke svoje obveze, djeca idu u školu, tako da su jako lijepo posjećene - pohvalio nam se bihaćki župnik fra Ivan Tučić.

Unutarnja priprava

Župljani župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću i ove su godine u adventsko vrijeme proslavili Sv. Nikolu koji je već tradicionalno svojim darovima - slatkišima obradovao najmlađe i djecu školske dobi. Sveti Nikola je zaštitnik siromašnih i svih koji su u potrebi, ali i pomoraca. - Nekako se u našem narodu i tradiciji najviše veže sv. Nikolu uz darivanje djece. Tako smo i mi proslavili blagdan sv. Nikole. Ovo vrijeme je prilika za svakog vjernika, svakog kršćanina da uđe na neki način u dubinu svoje duše, u dubinu svojega srca i da bude budan, pripravan za dolazak Isusa Krista. Advent se danas, možemo reći, komercijalizirao, pogotovo kada vidimo što sve dolazi iz našega susjedstva. Nekako se advent više pretvorio u neku vanjsku pripravu, a ne toliko u unutarnju pripravu. Pozivam naše vjernike, naše bihaćke župe da ovaj put uđemo u dubinu svojega vlastitog života, u dubinu svoje duše, svojega srca, kako bismo tu, prije svega, dočekali Isusa Krista, a ne samo kroz vanjske znakove, koji su, naravno, potrebni. Lijepi su i potrebni su svima nama. Simboli su važni u našem kršćanskom životu, ali bi možda bilo dobro da uđemo u dubinu svoje duše i upravo je to prilika. Advent je prilika da uđemo upravo u dubinu svoje duše te tu pokušamo pripraviti se što bolje kako bismo dočekali Isusa u svojim životima, svojim domovima, svojim obiteljima - poručio je na kraju fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću. Liturgijska boja u vremenu došašća je ljubičasta, a svaka svijeća na adventskom vijencu, bila ona ljubičasta, crvena ili bijela, simbolizira dolazak Isusa Krista. Mladi okupljeni u Franjevačkoj udruzi "Frama" i pred ovaj su advent izradili adventske vijence koje su prodavali vjernicima, a prikupljena sredstva donirali su kao pomoć socijalno ugroženim župljanima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije