Izašao iz Imigracijskog centra

Abu Hamza pušten na slobodu, ali i dalje predstavlja prijetnju po sigurnost BiH

Imad al-Husin
18.02.2016.
u 10:01

Imad al-Husin, poznatijii kao Abu Hamza, porijeklom Sirijac je u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu boravio duže od sedam godina

I. A. H., državljanin Sirije, pušten je danas iz Imigracijskog centra Službe za poslove sa strancima, obzirom da su se izmjenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja detencije stranca u imigracijskom centru u skladu s novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih sigurnosnih agencija BiH.

Kako javljaju agencije, radi se o Imad al-Husinu, poznatijem kao Abu Hamza. 
Imad al-Husin, porijeklom Sirijac je u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu boravio duže od sedam godina bez optužbe, javlja Anadolija.

Navedenoj osobi je ukinuto rješenje kojim je stavljen pod nadzor smještanjem u imigracijski centar, te mu je određena blaža mjera nadzora ograničenjem kretanja na područje Sarajevske županije uz obvezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim organima do napuštanja BiH, priopćeno je iz te službe.

Predmetna osoba se nalazila pod nadzorom u imigracijskom centru od 2008. godine jer predstavlja prijetnu po nacionalnu sigurnost BiH, te mu je izrečena mjera protjerivanja s teritorije BiH s zabranom ulaska u trajanju od pet godina. Zbog opasnosti da bi mu u njegovoj matičnoj zemlji bila ugrožena ljudska prava, do danas se nisu stvarili uvjeti za udaljenje predmetne osobe iz BiH. Odredbama novog Zakona o strancima propisano je da mjera nadzora smještanjem u Imigracijski centar ne može biti duža od 180 dana u kontinuitetu.

U slučaju da strani državljanin ne poštuje obveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili poduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu se ponovno izreći mjera nadzora smještanjem u Imigracijski centar.

I.A.H i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i kako mu je izrečena mjera protjerivanja, Služba će nastaviti aktivnosti na iznalaženju sigurne treće zemlje koja bi prihvatila navedenog stranca s ciljem stvaranja uvjeta za njegovo udaljenje iz BiH, navodi se u priopćenju Službe za poslove s strancima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije