Izlazi li na slobodu?

Abu Hamza: Da sam im rekao nekoliko imena već bih bio slobodan

Abu Hamza
26.12.2015.
u 07:41

Oni su imali neke poluinformacije. Tražili su da izgovorim neka imena, priča Abu Hamza, a za uzvrat će, obećali su, u njegovom životu poteći med i mlijeko

Nema državljanstvo. Niti jedinstveni matični broj. Statistički, što bi rekla njegova kćerka Nudžejma, on i ne postoji. A nastupit će, evo, osma godina kako “stanuje“ u Ulici Draže Mihailovića u Istočnom Sarajevu. Imigracijski centar.

Najčuveniji je “zatvorenik“ u Bosni i Hercegovini. Bez optužnice i javnosti poznatih, dostupnih dokaza na osnovu kojih bi bio optužen. Zove se Abu Hamza. 

-Zbog toga što sam bio jedan od komandanata odreda El-Mudžahidin, legalne jedinice Armije RBiH. Od te činjenice, ali i 11. rujna 2001. kada je izvršen teroristički napad na tornjeve u New Yorku, počinje moja golgota, kaže za Faktor Abu Hamza. 

- Oni su imali neke poluinformacije. Tražili su da izgovorim neka imena, priča Abu Hamza, a za uzvrat će, obećali su, u njegovom životu poteći med i mlijeko. Dobit će državljanstvo BiH, papire i sve što treba. Na upit tko su ti "oni", kaže kratko - Amerikanci.

Kaže kako nije želio to uraditi i onda se dogodio  11. rujan 2001. Ljudi koji su do tada pili kavu s njim počeli su ga izbjegavati. Jer već se čulo, priča Abu Hamza, da je njegovo ime na popisu 15 osoba opasnih po BiH. Njegovoj sudbini kumovali su, kaže on, i ugledni Bošnjaci.

-Recimo, Almir Džuvo, bivši direktor Obavještajne službe BiH (OSA). Čuo sam da je za njega i CIA, urgirala da ostane šef OSA-e, navodi on za Faktor. 

Preko svojih je veza, kaže, saznao da je svojevremeno ministra vansjkih poslova Katara, pitao Harisa Siljadžića: Zbog čega ljude koji su bili spremni poginuti za BiH, tako tretiraju? No, što je Silajdžić odgovorio, Abu Hamza ne zna!

-A i tko će me primiti s obitelji kada nosim etiketu nekoga tko je potencijalno opasan za državu u kojoj trenutno živi? To će, reci mi, u svoju državu primiti takvog bijesnog psa, pita Abu Hamza.

Kaže kako je čuo da su neki važni ljudi, kada je on u pitanju, poručili: Pustite ga neka istruhne u Imigracijskom centru!

-Volio bih izaći na slobodu, živjeti normalno s obitelji. Ali nisam dragom Allahu dž. š. uputio niti jednu dovu da se to i dogodi. Vjerujem da sam ovdje zbog iskušenja, a ne zbog kazne. Sve ovo što mi rade, proizvodi inat u meni. Zato, ponekad i uživam u ovim trenutcima, navodi on. 

Govoreći o takozvanoj Islamskoj državi, ISIL-u, poručuje da je ISIL „dijete egipatskog zatvora Abu Ghraib koje je naraslo i oženilo se BAS strankom Huseina Sadama“.

-Nemaju oni veze sa islamom! To što rade, nije islam, zaključio je.

Kaže da se sa stražarima srpske nacionalnosti najbolje razumije. Jer oni drže do sebe, imaju svoj stav i poštuju one koji imaju svoj pogled na život i ne stide se onoga što jesu. Stražari Bošnjaci su, navodi, nešto oprezniji kad je on u pitanju.

Podsjetimo, nekadašnji pripadnik odreda El-Mudžahidin, Sirijac Imad al-Hussein, poznatiji kao Abu Hamza, pritvoren je 2008. jer su ga vlasti proglasile prijetnjom po nacionalnu sigurnost. 

Dragan Mektić, nekada direktor Službe za poslove sa strancima, sada Ministar sigurnosti BiH, objašnjavao je da postoje podaci da je Abu Hamza povezan s terorističkim organizacijama. No, sada kaže kako će, zahvaljujući novom zakonu o strancima, Abu Hamza biti pušten na slobodu.

-Po novom zakonu će maksimalna mjera zadržavanja stranca u Imigracijskom centru biti osam mjeseci. Dakle, po isteku njegovog rješenja o zadržavanju u centru, Abu Hamza će biti pušten. Ali i dalje će biti prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH i stoga ćemo intenzivno raditi na tome da on bude protjeran iz BiH, pojasnio je Mektić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?